Holokauszt Emlékközpont - évfordulós programsorozat

Képző

MTI - A IX. kerületi Páva utcai központ ingyenesen látogatható filmvetítésekkel, koncerttel, könyvbemutatóval és beszélgetős estekkel várja az érdeklődőket.

Raoul Wallenberg svéd diplomata, akinek budapesti zsidók ezrei köszönhették életüket, 1945. január 17-én tűnt el; rá tíz napra, január 27-én szabadították fel az auschwitzi haláltábor még életben maradt lakóit. E két szimbolikus eseményre emlékezik a Holokauszt Emlékközpont a január 17. és 27. közötti programokkal.

Hétfőn levetítik Alberto Negrin Perlasca című filmjét a magát spanyol üzletembernek kiadó, emberéleteket mentő olasz üzletemberről, amely után Szita Szabolcs történész tart előadást az embermentőkről.

Kedden Roman Polanski A zongorista című filmjét láthatják az érdeklődők; az 1939-ben Varsóban játszódó Oscar-díjas alkotás egy lengyel zsidó zongorista hányattatásáról szól.

Csütörtökön Kármán Irén 2004-ben készült Szép sima kő című dokumentumfilmjét mutatják be, azt követően a rendezővel és a film főszereplőjével lesz beszélgetés.

Pénteken a Lengyel Intézet támogatásával Európa Auschwitz távlatából címmel rendeznek estet, amelynek a varsói Marek Miller és Zbigniew Zbikowski, az Európa Auschwitz távlatából című könyv két szerzője lesz a vendége. A kutatók a magyarországi deportálások néhány, korábban nem ismert részletét is feltárták könyvükben.

Szombaton Joseph Losey Klein Úr című filmje lesz programon. Az 1976-ban készült film - amelynek főszereplője Alain Delon - egy, a zsidóüldözések üzleti lehetőségeit kihasználó műkereskedőről szól.

Ugyancsak szombaton beszélgetést tartanak az árulás témájában. A meghívottak - köztük Bódis Kriszta írónő, Majtényi László korábbi adatvédelmi biztos, Keserű Ilona képzőművész, Lábas Endre író és Schweitzer József főrabbi -, valamint a közönség tagjai elmesélik egymásnak "történeteiket" az árulásról.

Január 24-én, hétfőn levetítik a Shoah Alapítvány Giving Voice című, angol nyelvű filmjét, amelyben hét amerikai serdülő beszél arról, mit érzett, amikor holokauszt-túlélők beszámolóit végighallgatta.

Két nappal később bemutatkozik a Centropa Magyarország Zsidó Családtörténeti Központ. A szervezet célja: idős, zsidó származású emberekkel készített családi és életútinterjúk segítségével rekonstruálni, hogyan éltek a kelet-európai zsidók a holokauszt előtt és után. Ugyanazon a napon Bächer Iván-felolvasóestet tart.

A programsorozat zárónapján, január 27-én megemlékezés lesz az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának hatvanadik évfordulójáról a zsinagógatérben és az emlékfalnál.

Aznap mutatják be a MAUS című, 1992-ben Pulitzer-díjat nyert világhírű képregényt. A kiadvány egy Amerikában élő auschwitzi túlélő visszaemlékezése, amelyet New Yorkban mondott tollba fiának, aki nem egyszerűen leírta, hanem - grafikus lévén - képregényben megrajzolta a hallott eseményeket.