Venyige, sült alma, forralt bor A voltnak mára kialakult egyféle stilizációs hendikepje. Mintha mellé akarna beszélni az ember. Mintha hazudna. Mintha anno nem lettek volna Karácsonyok. Ünnepek. Nem jutott volna. Pedig igen. Pedig ott rezonálnak a gyomorban. Illatok, színek indítják, mert kell, hogy valami indítsa. Józan magyar nem ünnepel régi ünnepeket, van gondja-baja éppen elég. És vannak újkeletű ünnepei is. Nincs mit forgatni, nézegetni a régieken. Nincs mit merengeni. De amikor kéretlenül bevágódik, lerombol minden zűrös napi ügyet. Pirosan fénylik és fehéren ragyog. Nekem, nálam, bennem a fenyőállítás-díszítés napja a borillat. A forralt bor fahéj- és szegfűszegillata, ahogy mákszemnyi buborékokkal kipezseg a fémbögréből. Nem tudni, miért, de éveken át úgy alakult, amikor még kis srác és karácsony, átkerültünk (talán küldtek, talán mentünk, mert miért ne mentünk volna) a szomszéd utcában lakó öregekhez. Mindig hó. Emlékszem, mindig hó. Lapátolunk. Jó lapátolni a térdig érő havat. Ki érti? Hógolyózunk. Fázik a kéz.
Lefagynak az ujjak. És jó. Ki érti ezt? Egymás nyakába rázzuk az elérhető ágak zúzmaráját. Meg a sajátunkéba. Rugdossuk a karcsúbb akácfákat. És jó. Azután be a konyhába. A konyhában öregapám forró, fűszeres forralt borának aromája. Sűrű, édes illat. Mint függöny. A konyha szagába lépni, belépni egy függönybe. A szikrázó hidegből másik dimenzióba.
Azt a gyerekember két kézzel összefogja. Aztán meg lehet pucolni. A sült Gül Baba héján - a Gül Baba nevű krumpli a kutlik sztárja (ma nem tudom, mi, azt sem, létezik-e egyáltalán sült krumpli) - mindig van égettebb, sötétebb rész, ahol a krumpli belső ragaszkodása nem engedi elválasztani a testet a héjtól. A héj alatt barna és rózsaszín. Ezek a elemek így maradnak. Egyben. Azután is, hogy megkapjuk a tányért a fehérszalonnával. Máskor villával, disznózsírral.
Azután csak otthon. Nem tudni, hogyan, de otthon vagyunk. Jézuska éppen elment, hallottuk a csengőt, ahogy mentében rázta. A karácsonyfán gyertyák lobognak. Vattaszöszök és habcsókkarikák. Csillagszóró. A félhomályban a csomagok. A cserépkályha tetején fenyőág, a fenyőillat minden betakar, de nem nyomja el a forralt borét, egyesül vele, összeáll. A kályhaajtó nyitva, kilobog a tűz. Ülünk a csomagok között. Jó. Nem tudom, mit hozott Jézuska, csak azt, jó. Jó nagyon. |
További cikkek ebben a rovatban