Kelemen Károly Picassótól Bobóig mutogat Firenzében

Képző

(MTI) - Kelemen Károlynak ez az első egyéni tárlata Olaszországban, és a 2007-ben készült portrésorozatának 13 darabja került a boltíves kiállítóterem falaira. Középpontban a Picassóról készített képe áll. A festészet fenegyerekével néz farkasszemet az összes többi portré, köztük festők, filozófusok, s két női arckép, egyikük Bobó, a magánélet megtestesítője.

 
Hogy miért éppen a XX. század nagyságai adják a portrék témáit, Kelemen Károly azt válaszolta, hogy "izgat ez a kor, mint egy letűnt világ. Kutatom, hogy mi is volt az, amire máig hivatkoznak. Az absztrakt nem létezhet 2008-ban, mert kiüresedett, giccsként funkcionál, nincs mondanivalója" - tette hozzá.
  
A kiállítás címét Einspach Gábor kortárs magángyűjtő találta ki. Ránézve a képekre megjegyezte, hogy azok túl szépek, vagyis a művész stílusához képest nem brutálisak, sőt lágyak, finoman kidolgozottak.
    
Kelemen Károly Budapesten és Szentendrén dolgozik, Győrben született, s 60. születésnapjára a városban retrospektív kiállítást rendeznek munkáiból május 24-én. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán végzett, 1974-től vesz rész csoportos, 1979-től pedig egyéni kiállításokon Franciaországban, Ausztriában, Németországban, Lengyelországban, Oroszországban, Olaszországban.