Klasszikusok és kortársak a Belvedere árverésen

Képző


aba-novakvilmos_kilatasazablakombol_1925k.jpg
Aba-Novák Vilmos: kilátás az ablakomból, 1925 körül

(MTI) - Aba Novák Vilmos Kilátás az ablakomból című, 1925-ös tájképét 16 millió forinttól lehet licitálni. A dús lombkoronájú fákkal övezett, élénk színes domboldalról csak az utóbbi időben derült ki, hogy zebegényi helyszín lehet.

   
A legmagasabbra árazott képek közé tartozik a Rippl-Rónai József pályakezdő éveiből való olajkép, a 14 millió forintra taksált Műteremben. Rippl-Rónai 1887-ben érkezett meg Párizsba és két évig Munkácsy tanítványaként dolgozott. Ebből a korszakából alig maradt fenn önálló alkotása. A most előkerült, 1888-as festményen már a Munkácsyétól távolodó stílusa, s a korszak realista művészeinek hatása érezhető.
   
Az 1910-es években jelent meg Tihanyi Lajos életművében az a jellegzetes tájkompozíció, amely élesen elválasztható korábbi, nagybányai tájaitól; a 12 millióra taksált Vízparti tájkép is e későbbi korszak remeke. Az 1934-es Kompozíción Tihanyi a tiszta absztrakt festészet eszközeivel él, a Németországból előkerült képért is 12 millió forint a kikiáltási ár. Ugyanennyiért lehet megvenni a Vihar a Balatonon című, akvarell pasztellkréta technikájú Egri József-művet is.
   

szinyeimersepal_hegyszakadek_1882-84.jpg
Szinyei Merse Pál: Hegyszakadék, 1882-'84

Csak néhány hete, hogy a Belvedere Galériában szenzációs áron, 50 millió forintért kelt el, Szinyei Merse Pál Rokokó című, 1882-ben elkezdett s hosszú kihagyás után 1894-ben befejezett a kompozíciója. A mostani aukción kínált Hegyszakadék című festményt ugyanabból az időszakból, 1882-1884 között, Szinyei Merse Pál pályájának érzelmileg kritikus korszakából eredezteti a szakirodalom. A kis méretű tájképért 6,5 millió forintot kérnek.

   
A reprezentatív a további festőnévsor Perlrott-Csaba Vilmos, Vaszary János, Szőnyi István, Molnár C. Pál, Ámos Imre, Bortnyik Sándor műveivel. A kortársakat Sipos Barbara, Aknay János, Pauer Gyula, Haraszty István, Fajó János és Major Kamill képviseli a Belvedere Galéria szombati árverésén.