Ma nyílik Fekete András dokumentumfotó kiállítása

Képző

Fekete András gondolatai fekete-fehér és színes képeken jelennek meg az orosz és ukrán hétköznapokról, melyeknek elsősorban az ottani lét hangulatát kívánja megragadni. Így tekintve a képekre érdemes végig gondolnunk a kiállítás címét, amely csupán látszólag fejezi ki önmagában a technikát. Az ?Out of focus? ezúttal több jelentéssel bír: egyrészt technikailag az életlen kép kifejeződése, amely ellentétben áll az éles képpel, amelyre a figyelem irányul. Másrészt a képen belüli életlen tartományra utal, amely az éles rész környezetéül szolgál.
Megfogalmazhatjuk úgy, hogy a fókuszon kívüli jelenségek része, melyek nincsenek a figyelmünk középpontjában, nincsenek a hírekben, elkerülik a figyelmünket, mert nem érdekesek, vagy annyira periférikusak. Fekete Andrásnak a sajtóban kevésbé nyilvánosságot kapott, vagy másként háttérbe szorult anyagai esetében leginkább erről van szó.
A letisztult szerkesztésmód, az ember és környezetének harmóniájára vagy éppen diszharmóniájára való koncentrálás továbbra is jellemző Fekete alkotói módszerére. A színek pedig nem csak kevésbé "megemelt", "kiemelt" látványt eredményeznek, hanem a szituációk egyszerűsége, hétköznapi drámája e látszólagos mindennapiságon keresztül, ha lehet, még erősebben hat.
?Minden szituáció más, mindegyik kép egy újabb rácsodálkozás az élet nap mint nap újat adó látványvilágára, ez a kimeríthetetlen változatosság, ami érdekel, ami cselekvésre késztet" - mondja ő maga. A kiállítást a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

A kiállítás helye: Dorottya galéria, 1051. Budapest, Dorottya u. 8.
A kiállítás látható: 2007. február 16. - március 17.
Nyitva tartás: hétfőtől szombatig 10-18-ig

A kép részlet a teljes műből.