Magyar Formatervezési Díj

Képző

(MTI) - A tavaly negyedszázados jubileumát ünneplő pályázat nyertes művek és a legjobb munkák a Magyar Iparművészeti Múzeumban tekinthetők meg 2005. október 18-tól november 6-ig a Design 7 eseménysorozat részeként.

A Magyar Formatervezési Díj 2005. kiállítás mellett a látogatók a Magyar Iparművészeti Egyetem 125 évét bemutató retrospektív tárlatot is megtekinthetik.

Az idei pályázatra 236 munka érkezett, amelyből végül 14-et díjazott a szakmai zsűri.

Amint Várhelyi Judit a Magyar Formatervezési Tanács irodavezetője elmondta, Magyarországon a formatervezés és az üzleti siker közötti összefüggés nem annyira nyilvánvaló, mint egyes nyugati piacokon.

Példaként említette a brit Design Council publikálásában nemrég napvilágot látott gazdasági tanulmányt, amely 150, a londoni tőzsdén jegyzett design-felhasználó cég üzleti eredményességét vizsgálta 1994. és 2003. között.

A tanulmány rámutatott, hogy a formatervezett termékeket forgalmazó vállalatok papírjai háromszor jobban teljesítettek a tőzsdén, mint a designra kevesebbet fordító cégeké.

A több mint negyedszázados pályázat - igazodva a nemzetközi design trendekhez - 2003-ban megújult, így ma már nem csak kész termékeket, hanem diákmunkákat és terveket is várnak a pályázóktól.

Ha ősz, akkor Magyar Formatervezési Díj

Idén 26. alkalommal díjazzák a magyar forma kiválóságait

sajtóközlemény ? A Magyar Formatervezési Tanács idén 26. alkalommal hirdette meg a hazai formatervező szakma legnívósabb pályázatát. A 4 kategóriában ? termék, vizuális kommunikáció, terv és diákmunka - kiírt Magyar Formatervezési Díj ünnepélyes átadására október 17-én kerül sor. A tavaly negyed százados jubileumát ünneplő pályázat nyertes munkái és a beérkezett legjobb munkák a Magyar Iparművészeti Múzeumban tekinthetők meg 2005. október 18-tól november 6-ig a Design7 eseménysorozat részeként. A Magyar Formatervezési Díj 2005. kiállítás mellett a látogatók a Magyar Iparművészeti Egyetem 125 évét bemutató retrospektív tárlatot is megtekinthetik.

Mint Várhelyi Judit, a Magyar Formatervezési Tanács irodavezetője elmondta, Magyarországon a formatervezés és az üzleti siker közötti összefüggés nem annyira nyilvánvaló, mint egyes nyugati piacokon. Példaként említette a brit Design Council publikálásában nemrég napvilágot látott gazdasági tanulmányt, mely 150, a londoni tőzsdén jegyzett design-felhasználó cég üzleti eredményességét vizsgálta 1994 és 2003. között. A tanulmány rámutatott, hogy formatervezett termékeket forgalmazó vállaltok papírjai háromszor jobban teljesítettek a tőzsdén, mint a designra kevesebbet fordító cégeké.

Bár hasonló tanulmányokra itthon még várni kell, a Magyar Formatervezési Tanács célul tűzte ki, hogy közelebb hozza a formatervező szakmát a gyártókhoz. A hazai formatervezési kultúra fejlesztése érdekében írja ki minden évben a Magyar Formatervezési Díj pályázatot is. A több mint negyedszázados pályázat ? igazodva a nemzetközi design trendekhez - 2003-ban megújult, így ma már nem csak kész termékeket, hanem diákmunkákat és terveket is várnak a pályázóktól. ?A reformok következtében a pályázati anyag évről-évre friss, innovatív ötletekkel gazdagszik. A magyar formatervezők nagyon tehetségesek, munkáik elismerésével és népszerűsítésével segítséget tudunk nyújtani nekik abban, hogy nemzetközi szinten is versenyképesek lehessenek? ? tette hozzá Várhelyi Judit.

A Magyar Formatervezési Tanács irodavezetője elárulta, az idei pályázatra 236 munka érkezett, melyből végül 14-et díjazott a szakmai zsűri. A nyertes pályaművekből és a zsűri által kiállításra jelölt munkákból 2005. október 18-án, egy nappal a Magyar Formatervezési Díj hivatalos átadója után nyílik kiállítás a Magyar Iparművészeti Múzeumban.