Múzeumok Éjszakája

Képző

A Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán idén június 25-én, Budapest múzeumai ünnepelnek. Érdekesebbnél érdekesebb programokkal várják az érdeklődőket egész hajnalig. Különjáratú autóbuszok járnak, biztosítva a program helyszínéül szolgáló múzeumok között a látogatók mozgását, akik egyéjszakás múzeumi és közlekedési bérletet váltva vehetnek részt az összes résztvevő intézmény programján, és megtekinthetik az aktuális kiállításokat is. A kulturális tárca kezdeményezésére és szervezésében több mint húsz budapesti múzeum éjszakába nyúló programokkal várja a látogatókat.

A Múzeumok Éjszakája az idén ? önálló programként ? immár harmadszor kerül megrendezésre az európai hagyományoknak megfelelően az év leghosszabb éjszakáján: Szent Iván napjához legközelebb eső szombaton, június 25-én. Gazdag múzeumi programok ? tárlatvezetések, foglalkozások, vetítések és beszélgetések, illetve koncertek és táncbemutatók ? választékát kínáljuk este hattól hajnali kettőig. A cél ? akárcsak az európai nagyvárosokban ? az, hogy a múzeumok, a kávéházakhoz hasonlóan, a közösségi lét, a találkozás fórumai legyenek. Sőt, olyan helyek, ahol pezsgő kulturális élet folyik, és ahol ötletek sokasága kínál szórakozást.

A belépőjegy érvényes az összes résztvevő múzeumba, a múzeumbuszra, a múzeumhajóra (a Parlament és a Ludwig Múzeum között), valamint félárú kedvezményt biztosít a Budavári Siklóra.

Felnőtteknek: 700 Ft

Gyermekeknek: 350 Ft

Ízelítő az idei programból:

? Magyar Természettudományi Múzeum: Kádik, hurik, dzsinnek és ifritek az 1001 éjszaka birodalmából

? Ludwig Múzeum ? Kortárs Művészeti Múzeum: Művészeti Megamámor

? Magyar Nemzeti Múzeum: Csongorok és Tündék

? Közlekedési Múzeum: Old timerek és ragtime

? Ráth György Múzeum: Fudzsiszirmok, szamurájok

? Bajor Gizi Színészmúzeum: Színészek ? Állatok ? Szerepek

? Országos Műszaki Múzeum: Fotómánia ? a lyukkamerától a duflexig

? Kassák Múzeum: Félszáz festmény ? félszáz magángyűjtemény

? Szántó Piroska Emléklakás: A Batthyányak nyomában

? Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum: A hirdetőoszlop históriája

? Textilmúzeum: Mesélő harisnyák

? Néprajzi Múzeum: Sámánszobrok és kőjaguárok

? Budapesti Történeti Múzeum: Vero Amore

? Mezőgazdasági Múzeum: Kávéházi Éjszaka

? Magyar Nemzeti Galéria: Vendégségben a Zeneakadémia

? Szépművészeti Múzeum: Dürer-kori vígasságok

A Múzeumok Éjszakája részletes programját a Pesti Est Súgó június közepén megjelenő különszámában, valamint honlapunkon lehet olvasni. A látogatók felragasztható múzeumi belépővel a programban szereplő valamennyi múzeum minden programján részt vehetnek, és természetesen ingyen tekinthetik meg a kiállításokat is. Ugyanezzel a belépővel felszállhatnak a hajnali kettőig közlekedő Múzeumbuszra, amely a programok helyszíneit érinti majd. Szintén este hattól féláron vehetik igénybe a résztvevők a Budavári Siklót a várban lévő helyszínek megközelítésére.