Pinczehelyi Sándor

Képző

"Szigetváron születtem 1946-ban, a Pécsi Művészeti Gimnáziumban érettségiztem, diplomámat a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-rajz szakán szereztem. 1969-től a pécsi Janus Pannonius Múzeumban grafikai restaurátorként, grafikusként és kiállításrendezőként dolgoztam
   .
   Ekkoriban a Pécsi Műhely tagjaként társaimmal a szeriális, nagy variációs lehetőségű geometriai művek természetes és mesterséges környezetben elfoglalt helyét, viselkedését kutattam rajzok, festmények, szitanyomatok, fotók és filmek segítségével. 1972-től önálló, külön utat kezdtünk járni, kialakítottuk saját, egyéni programunkat. Akkor - a hetvenes évek végéig - születtek konceptuális műveim, melyekre a politikai jelképek új, a megszokottól eltérő, esetenként ironikus hangú feldolgozása volt jellemző.
   
   1977-ben megbízást kaptam az akkor alakuló Pécsi Galéria vezetésére. 1999 végéig voltam igazgató. A több, mint 500 képző-, ipar-, fotó- és építőművészeti, általam szervezett bemutató tájékozódást biztosított az érdeklődő közönségnek.
   
   A nyolcvanas években képzőművészeti tevékenységem középpontjában az akkor még tabunak számító piros-fehér-zöld (PFZ) különféle megközelítésben történő alakítása volt. Műveimet harmadmagammal az 1988-as Velencei Biennálén is kiállíthattam, ami nagyon fontos volt számomra. 1989-ben Munkácsy-díjat kaptam.
   
   A kilencvenes években az ötvenes évek és az én legkorábbi munkáim képi világát, úgynevezett párhuzamos, kettős képek formájában ötvözöm egy általam most kigondolt motívumvilággal."