Százezredik látogató a budapesti Munkácsy-kiállításon

Képző

(MTI) - A százezredik látogató kedden tekintette meg a hat hete nyílt Munkácsy-kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában - tájékoztatta Demeter Judit PR-manager az MTI-t. Százezredikként és százezeregyedikként egy középkorú házaspár váltott jegyet a tárlatra délután; a vendégeket Bereczky Loránd főigazgató köszöntötte és a kiállításról készült album egy példányát nyújtotta át ajándékul.

A XI. kerületi Őrmezőn élő házaspár az MTI-nek elmondta: "múzeumi napnak" szánták a keddet, a Munkácsy-tárlat előtt a kopt művészet kincseiből válogató tárlatot is megnézték a Szépművészeti Múzeumban.

A művészet iránt érdeklődő házaspár nagyon jól szervezettnek és színvonalasnak tartja a Munkácsy-tárlatot; a férj külön értékelte a ritka, "világosabb" festményeket, amelyeket Szinyei Merse Pál expresszionista képeihez hasonlított. A kiállítást hétköznap 1500-2000-en, hétvégén naponta átlagosan 6-8 ezren nézik meg; a július végéig nyitva tartó tárlatot legalább 300 ezren látják majd - mondta a múzeum PR-managere. Demeter Judit azt is elmondta: a híres Krisztus-trilógiához tartozó Ecce homo című alkotást 123 évvel ezelőtt, 1882-ben szintén 300 ezren látták a Városligetben külön felállított pavilonban (a trilógia ma Debrecenben, a Déri Múzeumban tekinthető meg).

A március végén nyílt galériabeli tárlaton az 1900-ban elhunyt festő sok olyan műve szerepel, amelyet a magyar közönség korábban soha vagy évtizedek óta nem láthatott.

Az időszaki kiállítás a világban "szétszóródott" Munkácsy-képekből ad válogatást; laza kronológiai sorrendben mutatja be az alkotó életművét. A tárlaton 115 Munkácsy-festmény és 29 grafika szerepel, láthatók továbbá más művészek által készített portrék és eredeti fotók a festőről, valamint személyéhez kötődő relikviák is.