Udvarhelyi Zsuzsanna a Pesti Lámpás Kávéházban

Képző

"A festés ajándék és felelősség. Amíg festek, az elmélyült, nagyon erősen átélt pillanat. Ha hasonlítani kellene az érzést valamihez, akkor azt mondanám, olyan mint a meditáció és a megfeszített sporteljesítmény. Kiüresedett tudatot és koncentrációt követel. Erős "jelen-lét", amikor nincs múlt és jövő, csak az adott pillanat. Életfeladat" - mondja mesterségéről Udvarhelyi Zsuzsanna, aki augusztus 30-ig állít ki a Pesti Lámpás Kávéházban.
 
 
Mindennapi mozzanatok inspirálják. Fontosak számára azok az emberek, akik időt szánnak arra, hogy megéljék az élet jeles eseményeit. Minden mérföldkő, a fogantatástól a halálig jelentőséggel bír - véli a művésznő. Az egyes életszakaszok megélése tudatos, ösztönös és lelki szinten zajlik, ezeknek a folyton változó prizmáknak a megjelenítése a feladata. A festő dolga szerinte nem az, hogy olyasmit mutasson meg, ami már látható, hanem hogy azt ábrázolja, amit nem tudunk meglátni, de tudjuk, hisszük, vagy érezzük, hogy létezik.
 
Legújabb kiállításának címe Elefántcsont és ébenszín. A lazúros, opalizáló technikától eltérően kemény árnyékokat és fél-freskó dombormű technikájú képeket mutat be. Ezúttal nem a tőle megszokott, sajátos színpalettával dolgozott, inkább a textúrával és grafikai elemek beemelésével próbálta kifejezni a mondanivalóját.