Új szerzemények Vásárhelyen: Rudnay, Tóth Menyhért, Kohán

Képző


kohangyorgymunkaja.jpg
Kohán György munkája

A három kiállítóteremnyi műalkotás között szerepelnek a Tornyai János Múzeum gyűjteményébe az utóbbi években bekerült festmények, a múzeumot fenntartó hódmezővásárhelyi önkormányzat által megvásárolt művek és az elmúlt esztendők Őszi Tárlataira készült vásárhelyi kötődésű alkotások is.

 
Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója elmondta, a közgyűjtemény saját forrásaiból és az NKA pályázati támogatásából tudta bővíteni képzőművészeti kollekcióját, de ajándékként is kerültek a múzeumba művek.
 
Az új szerzemények részét képezik elhunyt művészektől és még élő, kortárs alkotóktól származó festmények egyaránt. A kiállításon látható az önkormányzat által vásárolt öt - korábban a műtárgypiaci érdeklődés homlokterében álló - Tóth Menyhért-alkotás. A tárlaton megtekintő Kohán György Virágcsendélet szivárvánnyal című műve is.
 
Az új darabok között szerepelnek festmények Rudnay Gyulától, Nyilasy Sándortól és Patkó Károlytól, de vannak művek a közelmúltban elhunyt Fodor Józseftől is. A kortárs művészeket többek között Balogh Gyula, Czene Márta, Kondor Attila, Nagy Gábor, Szabó Ábel és Szkok Iván képviseli.