World Press Photo 2002. Budapesten

Képző

A képek megmutatják, hogy mi történt a világban, "mi történt velünk, milyenek voltunk. Ám hogy milyenekké válunk, az rajtunk múlik" - mondta a tárlatot megnyitó Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter. A fotók "arról tanúskodnak, hogy milyen volt 2002, abban milyenek voltunk mi, emberek, mint például az a kisfiú, aki az iráni földrengésben meghalt apja nadrágját szorongatja kétségbeesetten" - mondta.

A rendezők tájékoztatása szerint a fényképes újságírás legtekintélyesebb megmérettetésére ezúttal 53.597 munka érkezett be, 118 ország 3.913 fotóriporterétől.

A független nemzetközi zsűri ez év februárjában döntött a díjakról, végül is 55 munkát részesítettek elismerésben. Ezek sorában szerepel Gárdi Balázsnak, a Népszabadság fotósának sorozata is. A sportriport kategóriában World Press Photo díjjal jutalmazott munkák a Debrecenben rendezett tornász-világbajnokságon készültek.

A napi hír, az általános hírkategória, a természet és környezet, a napi, valamint az általános képriportok, az aktuális hírportrék, a művészportrék, a tudomány és technológia, illetve a sport kategóriában 150-nél több képet bemutató kiállítást november 16-ig láthatják az érdeklődők.

Az 1955-ben Hollandiában létrejött World Press Photo független non profit szervezet legfőbb céljának tekinti a hivatásos sajtófotográfusok munkájának támogatását és nemzetközi megismertetését.

Az amszterdami székhelyű World Press Photo az évtizedek során a képes zsurnalisztika és a szabad információáramlás egyik legfontosabb fórumává vált. Az utazó kiállítást évenként több mint negyven országban csaknem egymillió látogató tekinti meg.