Szabó Lőrinc szerint a legnagyobb boldogság az, amikor két világ egy zenét teremt. Ez a zene az esküvőkön mutatkozik meg legteljesebb módon, bár ahány esküvő, annyi ceremónia. Sokak számára már a szertartáson is kiderül, milyen a kapcsolati összhangzattan, ám a popkultúra nagy esküvőin meglepetések is előfordulnak... A Trónok harca egyik menyegzőjén például megölik a násznépet (hasonló történik a Kill Billben is), de a Maroon 5 Sugar című klipjében maga a zenekar lesz a meglepetés, mégpedig igazi esküvőkön.

Charles, Prince of Wales, kisses his bride, Lady Diana, on the balcony of Buckingham Palace when they appeared before a huge crowd, on July 29, 1981, after their wedding in St Paul's Cathedral. (Photo by POOL / AFP)
Károly walesi herceg és Diána walesi hercegné csókja a Buckingham-palota erkélyén a Szent Pál-székesegyházban tartott esküvőjük után 1981. július 29-én. Fotó: AFP

Az esküvő több, mint a szokásos ceremóniák: összeköt életeket Isten, illetve az anyakönyvvezető előtt. A szertartás lehetőség arra is, hogy a menyasszony és a vőlegény megmutassák személyiségüket. Vannak, akik a társadalmi státuszukat, anyagi lehetőségeiket is nyilvánosság elé szeretnék tárni, így egy esküvő sokszor nem más, mint zenés vagyonnyilatkozat. Ilyenkor luxusautókat díszítenek fel virágokkal, de vannak, akik ötvenéves bogárhátúval fejezik ki, hogy a házasság az érzelmekről szól, nem a plug-in hibrid meghajtásról.

A popkultúrának a kétezres években egyre nagyobb szerepe lett a ceremóniákon, kiszorítva számos, a hagyományokhoz kötődő rituálét. Az esküvőszervező cégek ajánlatainak csak a fantázia és a pénztárcák szabnak határt. Disney hercegnős mesebeli esküvőt szeretne a menyasszony? Semmi akadálya! Megrendelhetőek a Hamupipőke díszletei és jelmezei is. Amióta Disneylandben minden nap egy karneváli felvonulással ér véget, sok kislány álmodik efféle parádéról, amikor az esküvőjére gondol. De természetesen azon sem csodálkozunk, ha valaki Star Wars-tematika szerint álmodja meg az esküvőjét. Ilyenkor a menyasszony Leila hercegnős frizurát készíttet, a férfiak Jedi lovagként jelennek meg, és az esküvői csokor helyett az ara fénykardot tart a kezében.

65bccf4c7908db9ffe0fd96a.jpg
Rajongók Star Wars tematikájú esküvője Hollywoodban a Kínai színház előtt. Fotó: AFP / Robyn Beck

Nem tetszik a nagymamának? Közelítsünk onnan, hogy 2024-ben az is óriási dolog, ha valaki megházasodik, gondoljunk csak a szinglik millióira. Akkor már inkább a fénykardos esküvő! Tényleg számít az, hogy varázsol-e a vacsoraasztalnál Harry Potter? A végeredményt tekintve nem. Különben is, nem a szülőknek készül az esküvő, még csak nem is a nagyszülőknek, az a bizonyos nap az ifjú párról szól. Ha egy kastélyszerű helyszínen zajlik a lakodalom, az a gyerekeknek úgyis egy Roxfort varázslóiskola, a nagyszülőknek pedig Zsurzs Éva-féle Jókai-adaptáció. És ha valaki varázspálcával csinál néhány hókuszpókuszt az esküvői torta felett, mint egy varázslótanonc, nos, az pont annyira izgalmas, mint a grillázs kakas rituális összetörése.

Persze azzal mellélőhet az ifjú pár, ha éppen Trónok Harca-tematikát választ, és kitalált középkori ételeket és italokat szolgálnak fel, mert aki látta a sorozatot, tudja: ott az esküvők minimum mérgezéssel vagy a násznép legyilkolásával végződnek. Azon is elgondolkodhatunk, hogy bár adja magát J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura művének tematikája, de ha a gyűrűbe azt vési valaki, hogy Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen..., nos az talán kevésbé szerencsés, mert a Tolkien-rajongók tudhatják a legjobban: a gyűrű kivételes szimbólum, ereje van, illik tiszteletben tartani. Attól még az esküvői helyszín nézhet ki úgy, mint a hobbitok Megyéje. És hogy valaki tényleg megcsinálta-e ezt? Nos, igen! Az internetes befektető Sean Parker és Alexandra Lenas énekesnő 2013-ban. Az esküvőjüket tényleg Tolkin ihlette. A ruhákat Ngila Dickson, A Gyűrűk Ura jelmeztervezője készítette, de voltak a szertartás helyszínén műhidak, romos kővár és kelta kereszt is – minderről a Vanity Fair készített képes beszámolót.

Modern világunk legismertebb esküvői ceremóniái

Hosszú út vezetett addig, míg azt éreztük: vannak esküvők, amelyek olyanok lettek, mint valami Disney-musical. Először is: a mai értelemben vett popkultúra a nyolcvanas években épült ki, a new wave felszabadító tarkaságával, A Birodalom visszavággal és Indiana Jones ostorcsapásaival. Maga a nyolcvanas évek Lennon halálával (1980. december 8.) és rá fél évre (1981. július 29-én) Károly walesi herceg és Lady Diana Spencer esküvőjével kezdődött. Az évszázad esküvőjére 3500 vendég kapott meghívást, az esemény rangját pedig tovább növelte, hogy a Szent Pál-székesegyházban ott voltak a világ legnagyobb befolyással rendelkező arisztokratái és számos állam- és kormányfő is. Az egész világot lenyűgözte Diana és trónörökös, Károly 48 millió dollárra becsült esküvője, Diana 40 méter hosszú, selyemtaftból és krinolinból álló ruhája. Mindezt kétmillióan ünnepelték London utcáin, és 750 millióan nézték élőben, a tévékészülékek előtt. Hiába ért véget válással, majd 1997 augusztusában tragikus balesettel a történet, ez a méltóságteljesnek tűnő, de hazugságokon alapuló házasság modern világunk legismertebb esküvői ceremóniája.

65bcd0a67908db9ffe0fd978.jpg
Károly walesi herceg és Diána walesi hercegné Buckingham-palotában készült esküvői fotója. Fotó: AFP

A kétezres évek legnagyobb esküvője is Londonban volt, 2011. április 29-én. Itt már „csak” 1900 vendég volt a meghívottak listáján, igaz, köztük ott ültek királyi sarjak és államfők is. Vilmos herceg és Catherine Middleton házassága nem számít „történelminek”, de Katalin hercegnő körül nincs is annyi botrány, és a házaspár elfogadása is sokkal egyértelműbb az alattvalók körében, mint Károly és Diana botrányokkal dekorált kapcsolata. Hozzá kell tennünk, hogy Vilmos élete a királyi családdal együtt olyan volt, mint egy realisztikus szappanopera, mindenki szemtanúja volt Vilmos felnövésének, majd házasságának. A hercegi sarj végig afféle családtag volt, szemben Dianával, akit nem sokkal a házassága előtt ismert meg a brit bulvársajtó.

Hogy rázzuk a rongyot, nézz rám, tizedes!

E két királyi ceremónia mellett szinte eltörpül a 26 éves Celine Dion és 52 esztendős menedzsere, René Angélil montreali egybekelése 1994-ben. A szertartás arról is nevezetes, hogy a művésznő 2000 db kristállyal díszített, hétkilós fejdíszben lépett az oltár elé, a vendégekre pedig műhó hullott, amikor beléptek a fogadóterembe.

Liza Minenelli és David Gest manhattani esküvője azzal került a szórakoztató lapok címoldalaira, hogy olyan hosszú és szenvedélyes volt a hitvesi csók, hogy a jelenlévő Donald Trump is csettintett egyet és azt nyilatkozta: „sok esküvőn voltam már, de ilyen csókot még nem láttam". Az impozáns fogadást a Regent Wall Street Hotelben tartották 850 vendéggel, akik között ott volt Michael Jackson, Elizabeth Taylor és a már említett Trump is, valamint fellépett a sármőr énekes, Tony Bennett is.

A hiphop és az R and B legnagyobb násza kétségtelenül Jay-Z és Beyoncé 2008-as egybekelése volt, itt az extrém motívum a rapper 13.500 négyzetméteres penthouse-át díszítő 70.000, Thaiföldről hozatott dendrobium orchidea volt. Maga Beyoncé elzárkózott a magamutogatástól, nem egy divatházat kért fel, hogy álmodja meg az esküvői ruháját, azt az édesanyja, Tina Knowles-Lawson tervezte meg.

65bcd2dc56113b13856e92ef.jpg
Kim Kardashian (középen) és Kanye West (háttérben) esküvőjük előtt Párizsban 2014-ben. Fotó: AFP / Kenzo Tribouillard

Mivel a hiphop nem létezhet rivalizálás nélkül, Kanye West 2014-ben a násznépet először a Versailles-i kastélyban látta vendégül, utána átrepítette őket a firenzei erődbe, az esküvői ceremóniára, ahol feleségül vette Kim Kardashiant. A 12 millió dollárba került esküvő természetesen magában foglalta a magánrepülőgép bérlését is, amely a vendégeket szállította Párizsból Firenzébe.

Videón élek

És ha a valóság nem elég káprázatos, itt vannak a videóklipek álomesküvői.

Guns N’ Roses: November Rain

Del James Without You című novellája alapján készült a November Rain epikus klipje, minden idők legdrágább zenés videója. 1,5 millió dolláros az árcédulája, de cserébe elnyerte az MTV Video Music Award díját a legjobb operatőri munkáért. És talán az is kijelenthető, hogy ez a klip lett a leghíresebb esküvői ábrázolás a rock and roll történetében (rendezte: Andy Morahan). A nagy klipes mese egy Axl Rose-ra emlékeztető rocksztárról szól, aki a barátnője öngyilkossága után megpróbál talpra állni. Aztán ott a történetre rátekeredő előzményszál, amelyben Rose barátnője, a modell Stephanie Seymour nemcsak a menyasszonyi ruháját mutatja meg, hanem ikonikus harisnyatartóját is. Slash, a vőfély egy ideig igazoltan lesz távol, hogy gitározzon egy emlékezeteset erős ellenszélben, egy hófehér fatemplom előtt.

Billy Idol: White Wedding

A White Wedding Billy Idol 1982-es ikonikus slágere, amelynek emlékezetes, goth hatású klipjében a menyasszonyt Perri Lister, Idol barátnője alakította. Láthatunk benne néhány extrém jelenet, például amikor a tapsot imitáló effektre feneküket csapkodják a bőrbe öltözött lányok, de ez semmi ahhoz képest, hogy Idol az egyik jelenetben szögesdrótból készült jegygyűrűt erőltet Lister ujjára, és megvágja a hölgy ujjpercét. (Az MTV kezdetben kivágta a jelenetet a videóból.) És a klip ezt is tudta fokozni azokkal a vitatott karmozdulatokkal, amelyek úgy tűnnek, mintha náci tisztelgések lennének. David Mallet rendező azzal védekezett, hogy ő csupán a tömegjelenetek erejével játszott. Szóval, nem az ólomüvegablakon áthatoló motor, az oltár előtt feneküket rázó S/M ruhás nők, a koporsót ritmusra ütő kalapács a legextrémebb jelenet, hanem a menyasszonyt és a vőlegényt náci karlendítéssel üdvözlő násznép.

Maroon 5: Sugar

A klip az Owen Wilson és Vince Vaughn főszereplésével készült 2005-ös Ünneprontók ünnepe című vígjáték történetén alapul. 2014-ben David Dobkin filmrendező kapott egy mailt Adam Levine énekestől, hogy rendezze meg a zenekar Sugar című videóját, amit el is vállalt, majd azt ajánlotta, hogy a klip fejezze ki a zenekar és a közönsége kapcsolatát. Így jutottak el ahhoz az ötlethez, hogy igazi esküvőkön ők lennének a meglepetés-zenekar. Dobkin úgy gondolta, hogy a násznépnek nem szabad tudnia a forgatásról, később azonban a vőlegényeket mégis beavatták, de ők is csak annyit tudhattak, hogy egy Grammy-díjas banda lesz a meglepetés. Meg kellett tervezni a zenekar elrejtését a násznép elől. Az egyes jelenetek forgatása előtt a produkciós csapatnak húsz perce volt arra, hogy a helyszíneken felépítsék a sátrat, miközben a zenekar megpróbált észrevétlenül bejutni oda. Míg az Ünneprontók ünnepén a hívatlan vendégek csak a koszorúslányokra hajtottak, addig a Maroon 5 igazi nászajándékot hozott. Egy dalt – és kicsit a hallhatatlanságot is az ifjú pároknak, akiket megtekinthetünk életük legboldogabb napján egy igazi videóklipben.