fbpx

Kifordított természet – Újházi Adrienn kiállítása

A Király utcai K11 Laborban májusban és júniusban a természeté lesz a főszerep. Ennek jegyében nyílik május 9-én Inverted Nature címmel Újházi Adrienn újvidéki vizuális és bioart-művész kiállítása is.

Újházi Adrienn az Újvidéki Művészeti Akadémia festő szakán szerzett mesterdiplomát 2020-ban. Azóta számos egyéni és csoportos kiállításon, művésztelepen mutatkozott be otthon és külföldön egyaránt. Gyermekkori személyes, természetközeli élményei után egyetemi hallgatóként találkozott először a bio art fogalmával. Ennek hatására kezdett el organikus anyagokkal – búzacsíra, kenderkóc, különféle magok, humusz, viasz, kurkuma vagy paprika – kísérletezni. Műterme szép lassan laboratóriummá fejlődött, ahol szerves anyagokból műtárgyak születnek – sokszor akár hónapok, évek leforgása alatt. 

Most nyíló Inverted Nature (Kifordított természet) címre keresztelt önálló tárlata egy térinstalláció köré rendeződik, amely a természetet és mikrovilágát, a Scoby nevezetű kombucha gombát és annak alakulását, növekedési fázisait mutatja be. A május 31-ig látogatható kiállításon a gomba életét több médiumon keresztül közelíti meg a művész. A térben leginkább domináló interaktív installáció pedig olyan kortárs (és kollektív) problémákat, kérdéseket fogalmaz meg, mint az éghajlati, technológiai és biológiai változások. Az installációja olyan intim, biztonságos helyként jelenik meg, ahol mindenkinek lehetősége adódik megpihenni, elcsendesedni és elgondolkodni néhány percig arról, mely döntéseink befolyásolhatták negatívan a természet ősi rendjét.

Megnyitó: 2022. május 9., 18:00. Helyszín: K11 Labor, 1075 Budapest, Király utca 11. A kiállítást megnyitja: Sipos Tünde művészettörténész
A kiállítás május 31-ig, minden hétköznap 10–18 óra között látogatható.

Újházi Adrienn-nel készült interjúnk itt olvasható.

A rovat további cikkei