A „nem fogja kitalálni, mi történt” kezdetű, kattintásvadász címeket mindannyian ismerjük. A Fortepannál fordított a helyzet: ők nagyon is bíznak abban, hogy az olvasó ki fogja találni, mi történt. Vagy éppen hol. Ugyanis ők nem tudják.

A Fortepanra kerülő fotókat először az adományozók segítségével igyekeznek azonosítani. Ha ez nem vezet sikerre, akkor szorgalmas önkéntesek próbálják megfejteni a fényképek tartalmát a FortePan megfejtések fórumon. Gyakran járnak sikerrel olykor apró, elsőre jelentéktelennek tűnő részletekből kikövetkeztetve mikor és hol készült a felvétel, illetve kik láthatók rajta. Az összegyűjtött és ellenőrizhető információk alapján a Fortepan önkéntesei, Simon Gyula és Péter Gábor szerkesztik az oldalon a képek leírásait.

Vannak azonban olyan esetek, amikor még a múlt legjobb ismerői is elakadnak. Éppen ezért válik lassan hagyománnyá, hogy év végén egy kis fejtörővel kedveskednek az olvasóknak: íme néhány kép, aminek jó lenne beazonosítani a helyszínét vagy a szereplőit.

#32559 | Magyarország, 1980.

A szemeteskuka, az elektromos szekrény, a kapuk, a ruhák, na meg persze a bevásárlószatyor dizájnja is segíthetne kitalálni a kort. Ha arra lennénk kíváncsiak. Mi azonban most a helyszínt keressük. Két világ határán állunk, balra még egy régi ház tűzfala, jobbra az új lakótelep. Középen pedig, az üres telken, az „ideiglenesen” felhúzott garázsok. Vajon milyen most itt a helyzet? Ha felkapott a környék, akkor a garázsok, de talán a régi épület helyén is újépítésű társasház magasodik. De az is lehet, hogy ezen a vidéken megállt az idő, és minden pont ugyanígy néz ki, mint ezen a fotón.

#198721 Posta

Mi lehetett ez a tornácos épület, mielőtt postává alakították? Vagy eredetileg is annak épült? Nem tudjuk, de az biztos, hogy valaha takaros kerítés tartozott hozzá, melyből 1970-re csak a kapu maradt meg kerékpár- és a postaládatartónak. Az ívesen felrakott POSTA-felirat betűi szépen követik a címertábla szövegét. Vagy csak vízszintesen nem fértek volna ki rendesen?

#40702 Hőlégballonok

Az évszám ugyanaz, csak a helyszín más, alighanem egy település szélén járunk. A három ballonon büszke reklámfeliratok díszlenek, melyek negyven év távlatából is hirdetik valamilyen „szolgálat” „szolgáltatásait”, és egy valami „menti” „műveket”. Lehet, hogy a Tiszamenti Vegyiművek? Talán a szolnoki MHSZ-nek nem is kellett messzire vinnie a hőlégballonját?

#198494 | Extázis öttől tízig.

Nem hittük volna, hogy 2020 telén irigykedve gondolunk a 70-es évek bulizóira. Ők ugyanis a művelődési házban egészen tíz óráig élvezhették a – szigorúan idézőjelbe tett – „disc jockey” zenéjét. De vajon hol? Nekünk sajnos a templomtorony sem segít, de bízunk benne, hogy lesz, akinek igen. Sőt, talán olyan olvasónk is akad, aki befizette annak idején a hat forintot a „klubtáncra”!

#70509 Céllövészet 1940-ben

Elsőre csak a puskát tartó katonát vesszük észre, aztán az egyenruhás gyerekeket, ahogy figyelik őt. Csak utána tűnnek fel a mögöttük fekvő alakok, akik mintha valami magasított hordágyon hevernének: célba lövést gyakorolnak, talpukkal a kamera felé. Biztos jó móka volt ez akkor a fiúknak. Vajon mi lett velük pár évvel később, amikor fiatal felnőttként kellett kézbe venniük a fegyvert?

#73006 Otthon vendéglő

Elégedett kocsmáros, kissé aggodalmas kocsmárosné és a kutya, aki minden körülmények közt velük van. A háború után, az államosítás előtt, böngészgetni való feliratokkal. Kétféle betűtípussal kiírt cégtulajdonos és vendéglőnév, megkopott „pálinka” és „édes”, valamint két tábla, ami igazolja: a sörgyárak akkoriban is megszórták az italméréseket a reklámjukkal. Csak az a kérdés, hol készült a fotó.

#86750 Tabán

Ha van a századfordulós Budapestnek jól dokumentált falusi hangulatú környéke, akkor az a Tabán. Szerelmesei minden zegét-zugát ismerik, és jelentéktelennek tűnő épületrészleteknek is be tudják azonosítani a pontos helyszínét. Ennek ellenére ez az utcakép, amelyen több ház is pontosan kivehető, évek óta megfejtésre vár. Lehet, hogy pofonegyszerű a megoldás, csak eddig elkerülte a hozzáértők figyelmét? Lehet, hogy tévesen adták meg a helyszínt és ez nem is a Tabán? Esetleg egy másik Tabánban járunk? Hiszen ilyen nevű településrész több is van az országban, a legismertebb Esztergomban. Nagyon kíváncsian várjuk a megoldást!

#130589 Győr, Király utca

Ennek a képnek pontosan tudjuk a helyszínét: Győr, a Király (akkoriban Alkotmány) utca és a Dr. Kovács Pál utca elágazása. Csak a szappanbuborékfújó házaspárt nem ismerjük. Pedig alighanem jellegzetes alakjai lehettek a hatvanas évek végén a városnak, mivel több fényképen is feltűnnek. Tud róluk esetleg valaki valamit?

#191148 zsibongó

Szeretem a zsibongó szót, mert tökéletesen adja vissza egy építészeti tér hangulatát. Ez a kép pedig a zsibongó hangulatát adja vissza tökéletesen: szinte hallani a visszhangzó, egymásba mosódó beszédfoszlányok, rikkantások, sikkantások, csúszkálások, rohangálások zaját. Csak azt nem tudjuk, hol járunk. Hasonló iskola számos épült az országban, de a kerámiaburkolat esetleg a segítségünkre lehet. Ahogy a néprajzi kiállítás is, amely talán épp annak a tájegységnek a művészetét mutatja be, ahol az iskola van.

#195652 AFIT Szerviz

Járt valaki olvasóink közül ebben az AFIT Szervizben, hogy olajcserét kérjen a Ladájába, vagy alsó mosást a Trabantjának? A fotó a hetvenes évek végén készült, de nagyon valószínű, hogy tizenötévvel később is így nézhetett ki ez a telep. Vagy ki tudja, talán máig sem változott sokat?

#199087 és #199088 Itt még laknak

Ezek a szomorú képek egy szanálásra ítélt településrészen készülhettek. Nem könnyű eldönteni, mennyi is a magától leomlott, és mennyi a tudatosan visszabontott rész ezeken az épületeken. Szerencsére az előttük elsétáló, iskolatáskáját lóbáló kislány azért jelzi, hogy az élet nem áll meg, mindig jön valami új. Már csak az a kérdés, itt mi lett az a bizonyos új. Mi állhat most ezen a helyen?

#163130 Építőtábor, 1970

Ez a hibátlan felvétel 1970-ben készült, alighanem egy építőtáborban. A szomorú virágágyás a vöröscsillaggal, a gyöngykaviccsal felszórt alakulótér, a valószerűtlenül ferde zászlórúd és a boka felett lengedező nadrágszárak a felemásan letűrt zoknikkal keserédesen idézik meg a kor és a hely szellemét. Valószínűleg minden jelenlevő utálhatta, hogy ott kell állni a tűző napon. De vajon hol? És milyen alkalomból?

#194311 Fagylaltozó lányok

Hasonló frizura, mozdulat és fagylalt, ám mégis három eltérő stílusú öltözet. Persze a helyszín beazonosításában ez nem segít, ahogy a háttérben feltűnő CSÉB-reklám sem. Viszont a járda fölé nyúló cégér, valamint a kihajtott, díszes, modern vasrács a lányok mögött talán ismerős lehet valakinek.

#198827 Szecessziós bérház

Merre lehet ez a szép szecessziós díszítésű bérház? Az ablakok kereteitől az erkély korlátjáig végig népies motívumok díszítik. Az előtérben látható, pergolát tartó oszlopokról nehéz eldönteni, hogy egy belső udvarban találhatók, vagy egy franciaudvart kereteznek, ami az utcára néz. És persze jó lenne azt is megtudni, hogy hol van az a bizonyos utca!

#194313 és #194314 Kaszagyár

Két gyönyörű kép egy kaszagyárból. 1975-ben még elég sokan kaszáltak kézzel ahhoz, hogy megérte nagyüzemben gyártani hozzá a szerszámot. De vajon hol készültek ezek a fotók? Talán a legendás Szentgotthárdi Kaszagyárban? Vagy másutt?

A megfejtéséeket a fortepan@gmail.com e-mail címre várják! Kérjük csak olyan tippeket írjanak, amelyet valamilyen módon alá tudnak támasztani (ismerik a pontos címet, Google Street View-n felismerhető a helyszín, van egy másik fotójuk, ami alapján beazonosítható a kép témája stb.) és mindig jelöljék meg, hányas számú fotóhoz tartozó megfejtést küldik! De akár önök is csatlakozhatnak a Fortepan fórumozókhoz!

Írta: Zubreczki Dávid. Képszerkesztő: Virágvölgyi István

A Heti Fortepan sorozat a Fortepan és a Capa Központ szakmai együttműködésében jön létre.

#heti fortepan