Július 24-én, kivételes érdeklődéstől övezve, a Petőfi Irodalmi Múzeum udvaráról indult útjára elsőként a 2021-es Pilinszky-centenárium irodalmi sétája Juhász Anna irodalmár vezetésével.

Milyen volt Pilinszky János városképe? Hol szeretett sétálni, hol élt, hol volt otthon, merre ült le, kivel hol találkozott?

Ezekre a kérdésekre keres választ a közel kétórás program, melynek során a költő otthonait, iskoláit és kedves kávézóit is megismerheti a sétáló közönség, emellett kortársak visszaemlékezései, naplórészletek és versek is elhangzanak.

A Körülbelül idő nevű sétára – aminek az alkalmával minden hónapban egy-egy meghívott vendéggel kiegészülve adódik alkalom körbejárni a költő életében fontos budapesti helyszíneket, és irodalmi műveket megidézve feleleveníteni ezt a páratlan életutat – első alkalommal a szervezők külön meglepetéssel készültek. A meghívott előadó, Lutter Imre előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke mellett az irodalmi útvonal felénél, a Piarista Gimnáziumot felelevenítő szakasznál a közel ötvenfős csoportot Jelenits István piarista szerzetes, teológus, író várta. Az atya bekapcsolódása a séta útvonalába igazi szenzációnak számít, a keveset szereplő teológus legutóbb a Rendházban adott interjút a Pilinszky 100 sorozatban májusban. Ebben az interjúban került szóba, hogy

aki Pilinszky szövegeivel találkozik, az egy olyan világba kerül, ahol saját magával is találkozik,

de közben a költő sok mindent átvállal tőlünk. „Teljesen szokatlan, nem lehet a költők között elhelyezni. Nincs elődje, sem boldog őse, utóda Pilinszkynek. Pilinszky rátalált valamire, amit szóvá tett.” A Rendház kapujában Jelenits atya mesélt a budapesti piaristák történetéről, Pilinszky János gyermekkoráról és a kettejük megismerkedéséről, kapcsolódásáról. A séta során olyan versek hangzottak el, mint az Apokrif vagy az Egyenes labirintus, s eszünkbe juthatott az Intelem néhány sora is, ami mintegy felkiáltójelként magasodhat a „zarándokok” felett. „Arra figyelj, amire városod, / az örök város máig is figyel: / tornyaival, tetőivel.”

Az irodalmi séta során Lutter Imre és Juhász Anna személyes aspektusból mutatták be a költői életművet, míg a visszaemlékezések során megismerkedhettünk Pilinszky János költő családjával, nagynénjeivel és többek között az Apokrif vers keletkezéstörténetével is.

A Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. évfordulójához kapcsolódó, Pilinszky 100 nevű sorozat 2021 januárjában indult Juhász Anna irodalmár szervezésében, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával. Az eltelt fél év alatt a leginkább beszélgetéseket, videókat, irodalmi utazásokat felsorakoztató, centenáriumi sorozat a Művészetek Völgye Petőfi udvarában folytatja programjait július 28-án és július 29-én, ahol két, Pilinszky János életművét feldolgozó koncerttel készül. A taliándörögdi programok részletei itt, valamint ezen a linken találhatók.

A séta augusztus 14-én folytatódik, majd ősztől havonta szerveződik. Az augusztusi időpontra itt lehet jegyet váltani.

Nyitókép: Juhász Anna és Jelenits István. Fotók: Erdős Dániel.