Száz intézmény és szervezet részvételével pontosan száz napon át tart az első bécsi Klíma Biennálé, amely az éghajlatváltozás kérdéseit köti össze a művészettel.

A biennálé helyszíne az egész város, a cél, hogy felhívják a látogatók figyelmét a természeti és a társadalmi változásokra, valamint szembesítsék őket egy olyan jövővel, amelyet a klímaváltozás ural.

A Klíma Biennálé nagyközönségnek szánt programja szombaton indul. Városszerte nap mint nap különböző, a klímaváltozással foglalkozó művészeti akciókkal találkozhatnak majd az érdeklődők. Kiállítás, interaktív felolvasóest, az újrahasznosításon alapuló építészeti projekt és speciális koncertek is szerepelnek a programban.

A biennálén a nagy bécsi kiállítóházak – a Belvedere 21 vagy a Weltmuseum –, a Wiener Festwochen, valamint az osztrák főváros független művészei éppúgy részt vesznek, mint a jövő generációjával foglalkozó szervezetek.

A fesztivál központja a nemrég felújított KunstHausWien, ahol az Into the Woods című kiállítás látható. Az erdővel mint élőhellyel foglalkozó tárlat középpontjában az emberi tevékenység – rendszerint pusztító – hatása áll az erdei ökoszisztémára. A múzeum Projektraum Garage nevű projektműhelyében upcycling foglalkozásokat tartanak majd, az Arapolis nevű installáció pedig azt mutatja meg, milyen jövő várhat ránk 2070-ben. A múzeum belső udvarán felállított klímakultúra-pavilonban különböző programok, például koncertek, felolvasóestek lesznek.

A biennálé fesztiválhelyszíne az egykori Északnyugati pályaudvar területe, a  Nordwestbahnhofgelände, amely ma Bécs egyik legjelentősebb városfejlesztési területe. A lebontásra ítélt buszterminálban a Songs for the Changing Seasons lesz hallható, amely állati és emberi zajok keveréke, és különböző filmvetítésekhez, videóinstallációkhoz szolgál majd háttérzeneként. A területen működő Biofabrique-ban a bécsi műszaki egyetem hallgatói régi alapanyagokból igyekeznek új anyagokat létrehozni: olyan kérdésekkel foglalkoznak majd, mint hogy mit lehetne kezdeni a metróépítéseken kiásott földdel vagy egy pékség zsemlemorzsájával. A terület szabadtéri részén gyermekjátszótér, művészeti installációk és egy klímakantin várja a látogatókat. Ennek árai a klímaváltozás árához igazodnak.

A biennálé programkínálatában többek között meditációs tanfolyam és a Práterbe tervezett kirándulás is szerepel, de az érdeklődők azt is megtudhatják, hogyan lesz a kombucha gombából festővászon, vagy miként hozhatnak létre mémeket, a Volkskundemuseumnál megrendezett aktivizmustáborban pedig megtanulhatják, hogyan kell jól kampányokat kidolgozni vagy tiltakozásokat szervezni.

A Haus der Geschichte kiállítása a környezetvédelmi mozgalmak történetével foglalkozik, a Foto Arsenalban a víz, a Kunsthalle Wienben pedig a nap körül forog majd minden.

A képen a KunstHausWien. Forrás: Shutterstock