2009: egy év Joseph Haydn jegyében

Zene

A kobersdorfi kastély szabadtéri színpada (fotó: Albrecht Ziggerhofer)
Burgenland
 
Ezúttal egy színdarabot ajánlunk figyelmükbe, amelyet a kobersdorfi kastélyban játszanak. A "Kastélyjátékok" ideje alatt egy izgalmas, intrikával teli színdarabot láthatnak Joseph Haydn feje címmel. A Michael Korth nevével fémjelzett mű Haydn személyiségét mutatja be humoros, érdekes és tanulságos módon, miközben a zene érzelmi csúcs- és mélypontokra repít, gyors táncos részekkel és csodálatos muzsikával, s választ kapunk arra az érdekes kérdésre is: mi történt Joseph Haydn fejével? Az előadások német nyelven tekinthetők meg, 2009. július 6. és augusztus 2. között.
(További információk: www.haydn2009.at)

Alsó-Ausztria

Idén augusztus 12. és szeptember 20. között 30. alkalommal rendezik meg az Allegro Vivo Kamarazenei Fesztivált a Waldviertel régióban. Az előadások vezérmotívuma ezúttal a "pulzálás". A nyitóhétvégén (augusztus 12-16.) az Academia Allegro Vivo előadásában, Bijan Khadem-Missagh vezényletével a klasszikus Reggel, Dél és Este szimfóniákat hallgathatja meg a közönség (No. 6 - Le matin, No. 7 - Le midi és No. 8 - Le soir). A trilógia egyúttal zenei hídként szolgál három város, Tel, Raabs és Horn között, amelyek a Csehországgal közös 2009-es Alsó-Ausztriai Tartományi Kiállítás helyszínei.
(További információk: www.allegro-vivo.at)

Bécs

2009-ben ismét felcsendül Haydn zenéje a barokk Maria Treu-bazilikában, ahol a mester még maga is játszott az orgonán. A vonósnégyes atyjának jubileumi koncertsorozata kereken 25 előadást foglal magában. A programban Haydn legnagyobb művei mellett szerepel népszerű Császárkvartettje is - amelynek második tétele lett később a "Gott erhalte..." (Isten tartsd meg...) kezdetű Császárhimnusz. A szomszédos "K.u.K. Restaurant Piaristenkeller" épülete szerves része a barokk tér együttesének, és a legrégebbi koncertlokál Ausztriában. Kulináris kirándulást kínál Haydn korába (pl. harcsából készült barokk halétellel), valamint egy látványos bemutatót Kalap- és bormúzeumában. E különleges Haydn-estek mind a zenei, mind a kulináris programokat tartalmazzák. A koncertek legközelebbi időpontjai: május 2., 16., 23., 30. és 31., június 6., 13., 20. és 27., július 4. és 11.
(További információk: www.wien.info/hu)

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt. (További információ: (További információk: www.haydn2009.net)