Andreas Homoki a Zürichi Operaház új igazgatója

Zene

 

(MTI) A nyitottságot az új művészi stílusok, az új közönség, főként a gyermekek, valamint az énekesek, zenészek és a balettegyüttes tagjai számára egyaránt megígérte a magyar származású rendező, aki a berlini Komische Operből érkezik Zürichbe, ahol a szintén magyar születésű Nánási Henrik tölti be a következő évadtól a zeneigazgatói posztot. Homoki 2007-ben járt Budapesten és felszólalt az Opera Európa tanácskozáson. Zürichben Wagner A bolygó hollandi című operájának rendezésével debütált.

 
Az 52 éves új direktor 9 helyett 13 operapremiert tervez, továbbá 3 balettbemutatót. Erősíti a huszadik századi repertoárt, így műsorra tűzi Janácek Jenufáját, Sosztakovics A kisvárosi Lady Macbeth című zenedrámáját és Eötvös Péter Három nővérét. 
   
A színház akusztikája tökéletesen alkalmas a belcanto művek megszólaltatására is ? fűzte hozzá Fabio Luisi, az új főzeneigazgató. Vezényletével bemutatják Bellini Az idegen nő című ooperáját Christof Loy rendezésében, Edita Gruberovával a főszerepben.
 
Az utóbbi évek "favoritjai", Vesselina Kasarova, Thomas Hampson, Jonas Kaufmann és Cecilia Bartoli a továbbiakban nem uralják a repertoárt. Ugyanakkor Christopher Marthaler és Laurence Cummings a La Scintillával (az operaházi zenekar régizenei együttese, amely január 1-jén lépett fel Budapesten) egy új Händel-produkcióra kapott felkérést.
 
Kalandos operai élményt ígér Frank Schwemmer Kincses sziget című darabja, amely hat éven felülieknek ajánlott. A koncerteket tematikus programmal szerkesztik, jövőre Robert Schumann életműve lesz a középpontban, a operazenekar ezeken Zürichi Filharmonikusokként szerepel, Fabio Luisi több turnét is tervez számukra.
 
Christian Spuck, az új balettigazgató cselekményes, dramatikus baletteket ígér a közönségnek: a Rómeó és Júlia, a Leonce és Léna, A hattyúk tava meséje elvenedik meg a színpadon új koreográfiával. De lesznek olyan műsorok is, amelyekben három-három William Forsythe-hoz hasonló nagyságrendű kortárs alkotó munkáit láthatja a közönség.