Apa és lánya egy koncerten

Zene

 

Irwin Hoffman, az apa nem ismeretlen a budapesti hangversenylátogatók előtt, hiszen 2005-ben a Zeneakadémián vezényelte már a MÁV Szimfonikusokat. Hoffman neve világszerte azzal vált ismertté, hogy ő volt a Chicagói Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, mielőtt Solti György elfoglalta ezt a pozíciót, és állandó karmester maradt a zenekarnál Solti mellett is.

 
1968-tól, alapítása óta volt a Floridai Szimfonikus Zenekar karmestere, négy évig állt a Belga Rádió Szimfonikus Zenekara élén, vendégkarmesterként elsőrangú együtteseket vezényelt világszerte. 1987-től 2001-ig a Costa Rica-i Nemzeti Szimfonikus Zenekar vezető karmestereként működött, 2000 óta pedig a Bogotai Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója Kolumbiában.
 
Egy gyönyörűen szóló hangszer, minden húros hangszer őse, a hárfa lesz a Verdi-, Ginastera- és Berlioz-művekből összeállított koncert egyik főszereplője, és természetesen megszólaltatója, a hárfások nagyasszonya, Deborah Hoffman.
 
A hárfaművész 1986 óta a Metropolitan Opera zenekarának első hárfása, korábban az ugyancsak nagyhírű Pittsburgh-i Szimfonikus Zenekar tagja volt. A New York-i Manhattan Zeneakadémia hárfa-tanszakának vezető tanára, számtalan nemzetközi verseny győztese. Zenekari és tanári munkája mellett sokat szerepel szóló- és kamarazenei hangversenyeken.
 
A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenye a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, Mesterbérlet sorozat. 2009. február 17., kedd 19.30. Az est programja: Verdi: A végzet hatalma - nyitány, Ginastera: Hárfaverseny, Berlioz: Fantasztikus szimfónia. Közreműködik: Deborah Hoffman, vezényel: Irwin Hoffman