Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

Zene

(MTI) - A díjat 1984 óta minden évben március 25-én, Bartók Béla születésnapján adják át Pásztory Ditta végrendelete alapján egy magyar anyanyelvű zeneszerzőnek és egy magyar anyanyelvű előadóművésznek, illetve esetenként együttesnek, akik (amelyek) munkájukkal jelentősen hozzájárultak a magyar zenei élet fejlődéséhez.

Jeney Zoltán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzői szakának a vezetője. Eötvös Péterrel, Kocsis Zoltánnal és számos más neves muzsikussal együtt a koncertjeivel és kompozícióikkal nagy feltűnést keltő Új Zenei Stúdió alapító tagjai között volt. Számos nagynevű intézményben tanult és tanított, és sok más mellett kitüntették már az Érdemes művész címmel, a Kossuth-díjjal, és 1988-ban egyszer már elnyerte a Bartók-Pásztory-díjat is. Művei közül legutóbb a sokévi munka után elkészült Halotti szertartás címűt tavaly mutatták be a Nemzeti Filharmonikusok Kocsis Zoltán vezényletével, s a kritika kitörő lelkesedéssel fogadta.

Kocsis Zoltán karrierje 18 éves korában kezdődött, amikor megnyerte a Magyar Rádió Beethoven-versenyét. Ezt követően szinte berobbant a nemzetközi zenei életbe, s koncertezett a világ minden táján, sztárvendégként a legnevesebb zenekarokkal, a legjelesebb fesztiválokon szerepelt és szerepel. Fischer Ivánnal 1983-ban megalapította a Budapesti fesztiválzenekart. Zongoraművészi pályája mellett 1987 óta karmesterként is fellép, emellett komponál, és termékenyen együttműködik a kortárs zene kimagasló személyiségeivel. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén 1997 óta áll. Lemezei számos nemzetközi díjat nyertek el, ő maga pedig sok kitüntetés birtokosa, köztük kétszer is elnyerte a Kossuth-díjat, 1978-ban és tavaly.

A díjak átadását követően az egyetem legkiválóbb ifjú tehetségei adtak koncertet, természetesen Bartók műveiből.

A bensőséges ünnepségen részt vett Sólyom László államfő, a Bartók-évad fővédnöke, valamint Bozóki András kulturális miniszter.