Átveszi az Operabál rendezését az Operaház

Zene

 
 
A hétvégi Operabált követő jótékonysági gyermekprogram jóval kisebb publicitást kapott, mint az utcai rendbontás - az Operabál szervezését érintő legfontosabb hírről azonban csak az Opera mai sajtótájékoztatóján értesültünk: a jövő évben már a Magyar Állami Operaház önállóan szervezi az évente egyre több vitát kiváltó és egyre kevesebb valódi hírességet felvonultató rendezvényt. Vass Lajos dalszínházi főigazgató a keddi sajtóértekezletén egyértelművé tette, hogy az egyeztetések előrehaladott állapotban vannak, a szándékot immár szerződés rögzíti, azonban az ügylet részleteiről csak egy későbbi alkalommal kíván a sajtó képviselőinek beszámolni. Annyit elárult, hogy  várhatóan az eddigi bérleti díjbevételen túl, mintegy 40-70 millió forint tiszta hasznot jelentene az intézménynek az Operabál, s ez jelentős összegnek tekinthető, melynek nélkülözése nagyban megnehezítené a repertoár tervezését - hiszen ilyen mértékű szponzorációra nem számíthat az állami fenntartású dalszínház. Lapunk kérdésére úgy fogalmazott, hogy a saját szervezésű Operabál után csak növekedne a ház bevétele, még akkor is, ha a munka egy részét külső alvállalkozók végeznék, hogy ne terhelje le a dalszínház teljes stábját a különleges igényekkel bíró este. Vass Lajos elmondta: változások várhatóak, de erről további részleteket egyelőre nem kívánt megosztani a sajtóval. A hvg.hu már a múlt héten nyilvánosságra hozta, hogy az Operaház tíz év alatt megvásárolja az eddigi szervező cégtől a bál díszletelemeit, köztük csillárokat, falikarokat, széksorokat, a nézőteret befedő padozatot és a színpadi páholysorokat. Ekkor nyilatkozott az Operaház gazdasági igazgatója is akként, hogy a saját szervezésű est presztízsének növekedését várja, ami nyilván arra utal, hogy a magas rangú politikusok és más közéleti személyiségek többnyire elmaradoznak a rendezvényről.
 

Vasárnap egyébként Budapesten találkoznak a visegrádi országok operaigazgatói; a kétnapos megbeszélésen a közös problémákra és kihívásokra keresnek választ. Mint azt Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház (MÁO) főigazgatója keddi sajtótájékoztatóján felidézte, az Opera Európa nevű szervezet, amelynek több mint száz jelentős intézmény a tagja, októberben Budapesten rendezi soron következő kongresszusát. Ezt előkészítendő tartják a visegrádi operaigazgatók hétvégi összejövetelét, amelyen a varsói, pozsonyi, kassai és prágai direktorok mellett részt vesz a bécsi Staatsoper vezetője, Ioan Holender, és amelyre egy szlovéniai képviselőt is várnak.

 
A költségvetések bizonytalansága a legnagyobb probléma ezekben az országokban, de közös gond az operaházak működését szabályozó, segítő törvények értelmezése. A művészek közalkalmazotti, illetve megbízási szerződéses jogviszonya, a létszám is minden helyen fejfájást okoz az igazgatóknak - fűzte hozzá. A főigazgató szerint a nehéz kérdésekre a hasznos válaszok a térségi együttműködés szorosabbra fűzésében, illetve a forrásbővítés módszereinek közös fejlesztésében rejlenek. Az Opera Európa konferenciáján is körüljárják majd azt a kérdést, hogy mi módon erősíthető a fundraising, vagyis a pénzgyűjtő tevékenység. Vass Lajos elmondta: úgy látja, hogy az együttműködés először a szakembercserében indulhat meg, de a díszletgyártás és a jelmezkészítés koordinálásában is lehet tartalék. 
A keddi sajtótájékoztatón bemutatták a Magyar Állami Operaház 121. és 122. szezonjának összevont évkönyvét. Mint azt Vass Lajos kiemelte, hiánypótló munkáról van szó, hiszen a kötetek 2004-ig folyamatosan megjelentek. Az azóta történt lemaradást a nyomdából májusban kikerülő, következő könyvvel hozzák be, amely a 123. és 124. évad előadásainak szereposztásait, társulati névsorát és egyéb fontos információit tartalmazza.
Őszre, az Ybl-palota megnyitásának 125. évfordulójára egy öt órányi hanganyagot tartalmazó CD jelenik meg a Hungaroton gondozásában egy kísérő könyvvel, szemelvényeket adva a dalszínház aranykorából. Tervezik a Scolar Kiadóval együttműködésben egy fotóalbum megjelentetését is, amely egy képzeletbeli napját jelenítené meg a Magyar Állami Operaháznak hajnaltól éjfélig, a csillárpadlástól a pincéig.