Bartók Béla nemzetközi kórusverseny Debrecenben

Zene

(MTI) - Az idén már 22. alkalommal megrendezendő kórusverseny többszörösen is jubileumi rendezvény: 125 éve született a névadó Bartók Béla, s 90 éves lenne Gulyás György karnagy, aki éppen 45 esztendővel ezelőtt alapította meg az immár a világ 10 legjobb kórusversenye között számon tartott fesztivált - mondta Dudics Emese hétfőn a távirati irodának.
Az idei találkozóra 20 országból - többek között az Amerikai Egyesült Államokból, a Dél-afrikai Köztársaságból, Kínából, Mexikóból és Svédországból - érkeznek kóristák a cívisvárosba.
A debreceni Bartók kórusverseny programjában kizárólag 1945 után keletkezett énekkari művek szerepelhetnek, s ennek köszönhetően páratlan rendezvénynek számít a világban.
Az idén először nemzetközi folklórfesztivál is csatlakozik a versenyprogramokhoz. Utóbbiak során az amatőr és hivatásos énekkarok gyermek-, ifjúsági-, nőikarok, kamarakórusok és vegyes karok kategóriákban mérhetik össze felkészültségüket.
A kórusverseny idején a Debreceni Egyetem Konzervatóriuma 30 órás, akkreditált továbbképzést indít kórusvezetők számára - közölte Dudics Emese.