A Budapest Klezmer Band a Hiltonban

Zene


images_770c86b361b54e12b8976b5284f595c0.jpg
Budapest Klezmer Band

Kevés olyan zenekar működik hazánkban, amelyik ekkora stiláris következetességgel dolgozik megalakulása óta, mint a Budapest Klezmer Band. Még kevesebb azon együttesek száma, melyek a saját zenei albumaik magas színvonalú elkészítése, a folyamatos hazai és külhoni koncertezés mellett olyan széles területét laknák be a társművészetnek, mint ahogy azt a Budapest Klezmer Band teszi - a balettől a musicalig, a hagyományőrző dokumentumfilmtől a soknemzetiségű játékfilmig.

A Budapest Klezmer Band többnyire zenei átiratokat játszik, amelyeknek hangszerelője, feldolgozója az együttes munkácsi származású alapítója és vezetője, a zongorista-zeneszerző: Jávori Ferenc. Az együttes Európában és Amerikában egyaránt ismert és népszerű. A hagyományokból építkező zsidó zene jeles képviselői ők, de egyben a magyar kultúra elhivatott követei is.

A zenekar - kilépve szűkebb zenei környezetéből - több alkalommal is rendkívüli sokoldalúságáról tett tanúbizonyságot. Kerényi Imre rendező felkérésére évek óta saját feldolgozásukban játsszák a Madách Színházban a Hegedűs a háztetőn című világsikerű musicalt. A Győri Balettel készített közös produkciójukban, a Purim, avagy a sorsvetés című táncműben, a színpadi előadás részvevőiként adják elő Jávori Ferenc kompozícióit. Egybeötvözték a klezmer muzsikát a klasszikus zenével, amikor a Liszt Ferenc Kamarazenekar felkérésére Klezmer szvit címmel tíz tételes művet alkottak a két zenekar együttes megszólaltatására. A BKB több sikeres előadásban is részt vett, amelyek közül kiemelkedik a világ első klezmer musicalje, a Menyasszonytánc, amelynek zenéjét szintén Jávori Ferenc írta.

A Budapest Klezmer Band koncertje - Budavári Nyáresték a Hilton Dominikánus Udvarban
Július 15. 20.30 (esőnap: július 16.)

Km.: Jávori Ferenc (zongora, ének), Gazda Bence (hegedű, ének), Kohán István (klarinét), Nagy Anna (harmonika), Tamás Gábor (harsona, ének), Kiss Gábor (nagybőgő), Végh Balázs (dob, ütőhangszerek)