Budapesti Wagner-napok

Zene

Richard Wagner

A Magyar Rádió Zenekara és Énekkara Fischer Ádám vezetésével már megkezdte a próbákat. A rendező-díszlettervező Hartmut Schörghofer, a dramaturg Christian Martin Fuchs, a koreográfus Teresa Rotemberg, a jelmez- és bábtervező Corinna Crome, a fénytervező Andreas Grüter is hetekkel ezelőtt ,,átköltözött" Bécsből, hogy megfelelő módon előkészítse a páratlan produkció színpadi-technikai elemeit.

A wagneri zenedráma cselekményét eltáncoló balettművészeket januárban válogatták, jelmezeik az utolsó simításokra várnak a Müpa-varrodában. A próbaterem egyik sarkában ott állnak a walkürök fehér lovai, a balladai környezet elengedhetetlen "kellékei", a kutyák és farkasok, a másik sarokban ijesztő szumófejek - a két óriás leendő maszkjai - hevernek.

A Wagner-interpretációkban gazdag tapasztalatokkal rendelkező énekesek a napokban ismerkednek mindezzel. James Johnson, aki Bayreuthban debütált annak idején, és pályafutásának húsz éve alatt Milano, New York és Chicago világhírű színpadain segített népszerűsíteni többek között a Nibelung gyűrűjét is, nálunk (A Rajna kincsében) Wotant alakítja. Megérkezett a leendő Alberich, Hartmut Welker, hogy Budapestet is elbűvölje legutóbb éppen Bayreuthot és Drezdát meghódító basszbaritonjával. A neves Wagner-tenor, Christian Franz, aki a Ring valamennyi lehetséges szerepét elénekelte, A walkür koncertszerű előadásával a Carnegie Hallban is nagy sikert aratott, a budapesti tetralógia Loge- és Siegmund-alakítójaként tevékenykedik a Művészetek Palotájában. Egyre gyakoribb vendég az Amfortasként a tavalyi Parsifalban nagy sikert aratott idei Wotan (A walkürben), Tomasz Konieczny, és a világ legjobb Wagner énekesnői között számon tartott, most Frickaként szerepet vállaló Németh Judit is.

Az előkészületek különös körültekintést igényelnek, hiszen a június 7-én és 9-én műsorra tűzött A Rajna kincse, valamint a június 8-án és 10-én látható A Walkür alkotja a Művészetek Palotája 2008-as grandiózus vállalkozásának az alapjait: jövő júniusban a teljes Ring színre kerül a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

(2007. június 7., 9. 18:00 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Wagner: A Rajna kincse (zenedráma négy képben, német nyelvű előadás); km.: James Johnson (Wotan), Olaf Bär (Donner), Fekete Attila (Froh), Christian Franz (Loge), Németh Judit (Fricka), Herczenik Anna (Freia), Hanna Schwarz (Erda), Hartmut Welker (Alberich), Herwig Pecoraro (Mime), Jyrki Korhonen (Fafner), Thomas Jesatko (Fasolt), Korondi Anna (Woglinde), Gémes Katalin (Wellgunde), Schöck Atala (Flosshilde), a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara; vez.: Fischer Ádám (műv. vez.)

2007. június 8., 10. 16:00 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Wagner: A Walkür (zenedráma három felvonásban, német nyelvű előadás); km.: Christian Franz (Siegmund), Walter Fink (Hunding), Thomas Konieczny (Wotan), Michaela Schuster (Sieglinde), Linda Watson (Brünnhilde), Németh Judit (Fricka), Wittinger Gertrud (Helmwige), Somogyi Eszter (Gerhilde), Ardó Mária (Ortlinde), Fodor Gabriella (Waltraute), Várhelyi Éva (Siegrune), Bokor Jutta (Rossweise), Bakos Kornélia (Grimgerde), Kovács Annamária (Schwertleite), a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara; vez.: Fischer Ádám (műv. vez.)