Chopin szobrát Budán, Lisztét Varsóban állítják föl

Zene


liszt_gerokatalin_alkotasa.jpg
fotó: minalunk.hu
 
(MTI) - Nemcsak a könyveknek, a képzőművészeti alkotásoknak is történetük van- mondta Szilasi Alex zongoraművész. A párizsi utcákat róva, a Luxemburg-parkban pihent meg, véletlenül Chopin mellszobra mellett. A romantikus, allegorikus nőalakkal díszített posztamensre helyezett bronz portré nagyon megragadta a művészt. Így különösen meglepődött, amikor 2010 októberében Waldemar Dabrowski, a Chopin-év programjainak vezetője, a Teatr Wielki, a lengyel Nemzeti Opera főigazgatója nemcsak a Chopin útlevéllel, hanem a szobor azonos méretű pontos másolatával ajándékozta meg- fogalmazott.
    
A szobor ugyan sok örömöt szerzett volna a gyerekeinek, ám a zongoraművész úgy érezte, a kertje helyett valamilyen parkban méltóbb helye lenne a XIX. századi jó nevű lengyel szobrász, Bolesław Syrewicz alkotásának. Práczky Istvánnal, a Zeneszalon másik alapítójával a budavári önkormányzattól és a varsói várkerület önkormányzatától kaptak segítséget, a két negyed ugyanis testvérkerületi kapcsolatotban van.
    
A jó viszony eredményeképpen a varsóiak is kapnak egy hasonló méretű Liszt-portrét, amelyet Gerő Katalin szobrászművész készített. Az alkotást a tervek szerint augusztus 13-án állítják fel, amely nem sokkal a lengyelek számára nagyon fontos Nagyboldogasszony napja előtt van. Mint Szilasi Alex elmondta, még sosem volt példa arra, hogy engedélyezzék a Lazenski királyi parkban, a Chopin emlékmű közelében másik szobor felállítását. Ez a gesztus véleménye szerint egyrészt annak köszönhető, hogy Lengyelország épp Magyarországtól vette át az EU soros elnökségét, másrészt azt is szimbolizálja, milyen fontosnak tartják a két kortárs zeneszerző és zongoraművész kapcsolatának megjelenítését, az életművek iránti figyelem ébrentartását. 
    
Szilasi Alex 2001 óta a francia Édition Fuzeau által indított Chopin fakszimile összkiadás vezető szerkesztője. Számos kutatást végzett a romantikus hangszerek, főként a Chopin által kedvelt Pleyel-zongorákkal kapcsolatban.