Debrecenbe költözik a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar

Zene

Vásáry Tamás

A 2006-ban alapított Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar karmestere, a csodagyerekként megismert, világjáró zongoraművész, Debrecen díszpolgára és a Debreceni Egyetem díszdoktora, Vásáry Tamás idén először szülővárosában, Debrecenben szervezi meg a fiatal tehetségek koncertsorozatát megelőző felkészítő tábort. A Világzenekarnak ezentúl a Debreceni Egyetem által megalapított Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája ad otthont. A két program szoros összefonódását jelzi, hogy a jövőben évről-évre itt válogatják majd ki azt a közel hetven főt, akiknek nívós játékát a világ több pontján is megismerheti a közönség.

A Világzenekar szólampróbákkal és zenekari összpróbákkal színesített felkészülése 2009. július 17-én indul, első koncertjét pedig július 30-án adja Debrecenben, a Kölcsey Központban. Ez a hangverseny az idén immár kilencedik alkalommal megrendezendő Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának zárókoncertje is lesz egyben. Az előadást követően Debrecen város önkormányzata gondoskodik a turné további állomásainak megszervezéséről és a zenészek szállításáról.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának rangos nyári akadémiáján a hagyományokhoz híven nemzetközileg elismert művésztanárok segítik az ifjú tehetségeket a zenei kibontakozásban: a hazai oktatókon kívül idén Skóciából, Japánból, Franciaországból, Horvátországból, Ausztriából és Németországból is érkeznek neves művésztanárok, akik napközben egyénileg foglalkoznak hallgatóikkal, esténként pedig koncertjeikkel színesítik a város kulturális életét.

A szervezők idén még a tavalyi 110 főt is meghaladó létszámra számítanak, és április 30-ig várják a tehetséges szakközépiskolás növendékek, főiskolások, egyetemi hallgatók, valamint fiatal zenetanárok jelentkezését. A Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára a hallgatók kétféleképpen jelentkezhetnek: kizárólag az akadémia hangszeres mesterkurzusaira, vagy a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekarba, melynek növendékei a mesterkurzusokon is részt vehetnek.

A program és jelentkezés részleteiről a www.ymsa.unideb.hu oldal tájékoztat bővebben.