Évadnyitó a Pannon Filharmonikusoknál

Zene

(MTI) - Az együttes mintegy félszáz ifjúsági hangversenyt tart, négyszer vendégszerepel Budapesten, emellett ellátogat Kaposvárra, Szekszárdra, Győrbe és Szegedre - tette hozzá Gráf Orsolya az évadnyitót követően.
A koncertek az Európa kulturális fővárosa címet nyert Pécs 2007-es felvezető évéhez kapcsolódnak, amelynek középpontjában a tanulás és a tanítás áll. A zenekar ezért alkalmanként egy-egy könyv által ihletett műsort ad elő.
Tolsztoj: Háború és béke című alkotásához Prokofjev azonos című zeneműve csendül fel, Nietzsche: Zarathustra című könyvéhez Mahler III. d-moll szimfóniáját, Thomas Mann: József és testvérei regényéhez Richard Strauss: József-legenda című szerzeményét, Gogol: Holt lelkek című művéhez pedig Kurtág György egyik szerzeményét játsszuk - emelte ki Gráf Orsolya.
A menedzser utalt rá, hogy a Pannon Filharmonikusok 2004. január 1-jén jött létre a Pécsi Szimfonikus Zenekar egy részéből. A koncerteket a hetvenhárom tagú filharmonikusok adják, a pécsi színházi előadásoknál a 22 tagú Pécsi Szimfonietta működik közre.
Magyarázata szerint erre a hatékonyabb, magasabb színvonalú szakmai munka és azon elképzelés megvalósítása érdekében volt szükség, hogy a zenekar néhány éven belül az ország meghatározó komolyzenei együttesévé váljék.
Népszerűségünket jelzi, hogy a következő évadra meghirdetett bérletek nagy része már elkelt, már csak állóhelyek kiadók - tette hozzá Gráf Orsolya.
Sajnálatának adott hangot ugyanakkor, hogy a társulat szerény költségvetése miatt nem tudja megtartani több fiatal tehetségét. Példaként említette, hogy nemzetközi hírű tubaművészük a közelmúltban megvált tőlük, mert egy másik zenekarnál jobb kereseti lehetőséget biztosítottak számára.
Karnagyuk, Hamar Zsolt ezért is döntött úgy, hogy ebben az évadban lemond karnagyi fizetéséről és felajánlja azt a zenekar támogatására.