Évfordulót ünnepel az Erdődy Kamarazenekar

Zene

Az Erdődy Kamarazenekar

(MTI) - "Már több mint 100 'újrabemutatón' vagyunk túl" - mondta el Szefcsik Zsolt, a formáció vezetője, hegedűművész. Ezek jelentős része valóban magyar vonatkozású - fűzte hozzá. A felkutatott művekből 13 cd-jük és egy dvd-jük jelent meg, így a nemzetközi zenei élet számára is hozzáférhetővé váltak a Haydn-, Druschetzky-, Hummel-, Pleyel-, Sperger- és Lickl-ritkaságok. De műsorra tűzték, szombaton is játsszák a kevéssé ismert bécsi Anton Eberl kompozícióját, mert nagyon jó zene - fogalmazott Szefcsik Zsolt.

   
Ugyanakkor 2000-től kezdve a kortárs magyar zenét is a látókörükbe vonták, darabot írt nekik Orbán György, a Stabat Matere cd-re is került. Gyöngyösi Levente Passióját pedig a 2008-as Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatták be, szeretnék, ha ebből is készülne felvétel.
   
Erős szálak kötik őket a lengyel zenei élethez, följátszották például Mieczyslaw Karlowicz Serenade-ját és készülnek a következő esztendőre, a Chopin-évre is. A zenekarvezető véleménye szerint kár, hogy a rendszerváltás óta általában nyugatra figyelnek a művészek, és elhanyagolják a tartalmas északi kapcsolatokat.
   
A gazdasági recesszió ellenére merész vállalkozásba fogtak: az értékes művek, amelyeket az Erdődy Kamarazenekar bemutatott, nem kerültek, nem kerülhettek be a repertoárba, mert nem volt kotta, amelyből más együttesek játszhattak volna. A szombati koncerten már megtekinthető az első kiadvány, amelyet az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Zeneműtárával együtt adnak közre Erdődy Edition néven, Collection Erdődy címmel. Terveik szerint folyamatosan megjelentetik az általuk már sikerrel bemutatott műveket, ezeknek autográf eredetije mind az OSZK gyűjteményében található. Az első kotta a célhoz és az évfordulóhoz méltóan: Druschetzky Ungáriája.
   
Folyamatosan kutatják Pécs zenei életének megalapozója, Georg Lickl munkásságát is. Az Erdődy Kamarazenekar már rögzítette két Missa solemnisét, a két mise közé még beiktattak két offertóriumot. E munkának aktualitást kölcsönöz, hogy jövőre Pécs lesz Európa egyik kulturális fővárosa.