A Fesztiválzenekar Kínában és Dél-Koreában

Zene

Sanghaj

Október 1-jén, 2-án és 3-án nyílik meg Suzhou új, hipermodern koncertterme. Mivel az érdeklődés igen nagy volt, a jegyek is gyorsan elfogytak, de hogy a jegy nélkül maradtakat kárpótolják, a hangversenyeket a város központjában elhelyezett óriás kivetítőn is látni-hallani lehet majd. Az október 1-jei és 2-i koncertek szólistája Kína talán legnépszerűbb zongoraművésze, Yundi Li lesz, akit három évvel ezelőtt a BFZ bérleti sorozatában a budapesti közönség is hallhatott. Li Ravel G-dúr zongoraversenyének és Liszt Esz-dúr zongoraversenyének a szólistája lesz. Az október 3-i hangverseny repertoárján Brahms Haydn-variációi, Beethoven 3. Leonóra-nyitánya és Csajkovszkij 4. szimfóniája szerepelnek.

A turné Kína legnagyobb városában, a 18 milliós Sanghajban folytatódik. A metropolis legrangosabb koncerttermében, az Oriental Arts Centerben október 5-én lép fel a zenekar a Magyar Kulturális Évad részeként. A szólista itt is Yundi Li lesz, a Liszt-zongoraverseny és a 3. Leonóra-nyitány mellett ezúttal Rahmanyinov 2. szimfóniáját hallhatja a közönség. A zenekari koncert mellett Fischer Iván mesterkurzust is tart a sanghaji zeneakadémia diákjainak.

A turné utolsó állomása Szöul, ahol két évvel ezelőtt már járt a zenekar, és a sikeres vendégszereplést egy újbóli meghívás követte, amelynek ezzel a koncerttel tesz eleget a BFZ. Október 9-én a Szöuli Művészeti Központ, másnap a Sejong Központ közönsége hallhatja a zenekart. Az első hangverseny szólistája a tavalyi varsói Nemzetközi Chopin Zongoraverseny koreai nyertese, Sun-wook Kim. A koncertet közvetíti a Dél-Koreai Állami Televízió is.