Fischer Iván Washingtonban

Zene

(MTI) - Csütörtökön kezdi meg Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapítója három évig tartó vezető vendégkarmesteri működését a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekar (National Symphony Orchestra, NSO) élén, s az új dirigens érkezését hosszú cikkben harangozta be a The Washington Post című tekintélyes amerikai napilap vasárnapi számában.
Fischer Iván november 30-án, csütörtökön adja első koncertjét a világhírű NSO élén a washingtoni Kennedy Centerben. A hatalmas érdeklődéssel várt koncertet pénteken és szombaton is megismétlik - derült ki a lap internetes kiadásában is megjelent írtásból.
Fischer a koncertekkel kezdi meg hároméves első vendégkarmesteri munkáját, amelynek keretében a 2006-07-es évadban két, a további években legalább három-három hetet dolgozik majd az amerikai fővárosban.
A lap szerint a zenészek igen nagyra becsülik a világhírű magyar karmestert, és sokat várnak az együttműködéstől: "Mindenki nagyon tiszteli Fischert, akinek kiváló formaérzéke van, és mélyen érti a zenét, amit dirigál"- mondta a The Washington Post tudósítójának David Hardy, az NSO csellistája.
Hardy a dirigens egyedi, a zenészeket a próbafolyamatba minél inkább bevonni igyekvő zenekarvezetői technikájáról elmondta, hogy szerinte Fischer a "zenészek zenésze." A lap Fischertől is idéz, aki a műveket a zenekar felől közelíti meg és leginkább "a zenekar belő dinamikája" és az foglalkoztatja, hogy "miként lélegzik együtt egy zenekar."
Nem ez lesz egyébként az első közös munkájuk, hiszen Fischer - aki számos más, neves zenekarnál is dolgozott már vendégkarmesterként, és rendszeresen vezényli például a Berlini Filharmonikusokat, vagy az amsterdami Concertgebauw Zenekarát - korábban kétszer is nagy sikerrel koncertezett a washingtoni együttessel.
Az NSO élén Fischer Iván előtt mindössze három vezető vendégkarmester tevékenykedett, köztük a magyar Doráti Antal. Mint lap kiemelte, miután Leonard Slatkin, az NSO zeneigazgatójának szerződése a 2007-08-as évadban lejár, Fischer lesz gyakorlatilag a társulat elsőszámú zenei vezetője, amennyiben nem találják meg időközben Slatkin utódját. Ezzel kapcsolatban az NSO vezérigazgatója, Rita Shapiro a kiválasztási folyamat titkosságára hivatkozva nem kívánt nyilatkozni, és Fischer is elhárította a kérdést.
Az első három este programja egy kortárs amerikai szerző, Robert Henderson Einstein's Violin című 12 perces darabjával indul, amelyet első alkalommal játszik a washingtoni zenekar, majd Sibelius, Dvorák és Richard Strauss egy-egy rövid szvitje következik Kodály Galántai táncok című műve előtt. A szünet után Brahms Második szimfóniáját adja elő az NSO Fischer Iván vezényletével.