Franz Welser-Möst vezényli a 2013-as bécsi újévi koncertet

Zene

(MTI) Franz Welser-Möst második alkalommal áll majd a Musikvereinssaal Aranytermében a karmesteri pultnál, 2011-ben is ő vezényelte a Bécsi Filharmonikusok újévi hangversenyét, idén a Bécsben tanult Mariss Jansons ugyancsak második alkalommal vezette a zenekart.

 
Clemens Hellsberg, a zenekar igazgatóságának tagja azzal indokolta a felkérést: lenyűgözőnek tartják azt a művészi teljesítményt, azt az együttműködő készséget, amelyet Franz Welser-Möst a Bécsi Állami Operaház zeneigazgatójaként mutat 2010 szeptembere, hivatalba lépése óta. A filharmonikusok tagjai az operazenekarból kerülnek ki.
 
A linzi születésű Welser-Möst 1985-ben debütált a Salzburgi Fesztiválon, volt a londoni Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója, a Zürichi Operaház zeneigazgatója 1995-től 2010-ig.
 
Az első bécsi újévi koncertet 1939-ben vezényelte Clemens Krauss ? a rekorder Willi Boskovsky, az együttes koncertmestere volt, aki vonóval a kezében negyedszázadon át vezényelte a zenekart a jeles alkalommal. Minden jelentős karmester dirigált már újévi koncertet.