Gyöngyössy Zoltánra emlékeznek

Zene

 

(MTI) - "Hűséges társunk volt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémián. Első szóra jött, ha felkértük - és sokszor kértük. Jött szívesen, tiszteletből, hivatástudatból" - írták a szervezők. 
    

"Zoli sajnos nem lehetett az akadémia tagja, mert hivatalosan nem minősült alkotóművésznek. De mégis a tagok közé számítottuk, mert talán ő szerepelt a legtöbbször a koncertjeinken" - mondta el Tihanyi László zeneszerző, a koncert egyik karmestere. Hozzátette, a Zeneakadémia és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia óhaja egybecsengett a családéval arról, hogy rendezzenek emlékhangversenyt. A hangversenyre belépő nincs, de regisztrálni szükséges. Az est jótékony célú, Gyöngyössy Zoltán gyermekei javára várnak felajánlásokat. 
    
A muzsikus társak részéről Lukácsházi István, az akadémia tagjai nevében Sáry László emlékezik. A műsor az elhunyt muzsikus sokrétű érdeklődését tükrözi - vélte Tihanyi. Sáry In memoriam Gyöngyössy Zoltán című művét az Intermoduláció Kamarazenekar adja elő. Schubert h-moll variációját Kemenes András és Termes Rita szólaltatja meg zongorán. 
    
Egil Hovland Agnus Deijét Lakatos György és a Magyar Rádió Énekkara tolmácsolja. Carl Philipp Emmanuel Bach a-moll szólószonátájának első tételét Lencsés Lajos oboaművész játssza. Elhangzik egy részlet Jeney Zoltán Halotti szertartásából, az Intermoduláció Kamaraegyüttest Tihanyi László vezényli, énekel Meláth Andrea. Az énekesnő Schubert Elszáradt virágok című dalát is előadja. Végül Bach János-passiójának részleteivel, Kamp Salamon vezényletével a Lutheránia Énekkar és Weiner?Szász Kamaraszimfonikusok emlékeznek Gyöngyössy Zoltánra. 
    
A zeneszámok között - részletezte Tihanyi László - Dante Isteni színjátékából Kolovratnik Krisztián olvas fel. A mű színházi előadáshoz Gyöngyössy Zoltán írt és játszott kísérőzenét.