Harangozó Gyula emlékműsor az Operaházban

Zene

(foto: Mezey Béla)" width="0200" class="fidelio_kep" />

Részlet a Térzene előadásból (foto: Mezey Béla)

Koreográfusként is, előadóművészként is több évtizeden át volt a budapesti Operaház balettegyüttesének meghatározó személyisége, akit nemzetközi mércével mérhetett a szakma és a közönség. Táncosként minden szerepében páratlan művészegyéniségként lépett a színpadra. Soha senki nem tudta olyan átéléssel és színészi játékkal alakítani Coppéliust vagy Az öreg gavallért, mint ahogyan azt ő tette.

Nevéhez az Operaház balettegyüttesének egy egész korszaka fűződik. Olyan nagysikerű darabokat vitt színpadra, mint például A csodálatos mandarin, A fából faragott királyfi, a Keszkenő, a Térzene, a Furfangos diákok vagy a Lúdas Matyi. Ezek a művek nemcsak meghatározták, de európai színvonalúra is fejlesztették a magyar balettművészetet. Coppélia című balettje már számos európai színház műsorán szerepelt.

(foto: MÁO Fotóarchívum)" width="0200" class="fidelio_kep" />

Harangozó Gyula és Lakatos Gabriella az egykori A csodálatos mandarin című előadásban (foto: MÁO Fotóarchívum)

Az évfordulóra és a Magyar Nemzeti Balett jelentőségére való tekintettel az Oktatási és Kulturális Minisztérium felajánlotta, hogy a Magyar Nemzeti Balett társulata egy különleges, Harangozó-emlékgyűrűt ítéljen oda és adjon át április 19-én egy arra érdemes, kiemelkedő táncművésznek. A gyűrű és a pénzjutalom költségeit a tárca állja.

A Magyar Nemzeti Balett Művészeti Tanácsa úgy döntött, hogy erre a kitüntetésre a Balogh Béla címzetes magántáncos a legméltóbb, aki elsősorban Harangozó Gyula szerepeiben - például Coppéliusként - nyújtott kimagasló művészeti teljesítményt. Az április 19-i előadáson is Harangozó Gyula korábbi szerepében lép majd a közönség elé, a Mecénást alakítja a Térzene című darabban. Balogh Béla 24 éve tagja az együttesnek. Operaházi munkáján kívül osztályvezető tanárként a Magyar Táncművészeti Főiskolán is tanít, növendékei pedig már szólistaként vesznek részt a Magyar Nemzeti Balett munkájában.