Hárfafesztivál Gödöllőn

Zene

A nyitóhangversenyen, október 7-én, csütörtökön este 7 órakor a Zeneakadémia ifjú tehetségei mutatkoznak be a gödöllői közönségnek. Ez a hangverseny az előre foglalt jegyekkel ingyenesen látogatható. A fesztivál alapítója és művészeti vezetője, Vigh Andrea ebben az évben a Kossuth-díjas Onczay Csaba gordonkaművésszel ad hangversenyt. Tavaszi nagysikerű japán turnéjuk után Gödöllőn is bemutatják programjukat, mely itthon is felejthetetlen zenei élményt ígér a közönségnek.
 

xavierdemaistre.jpg
Xavier de Maistre

Szombaton és vasárnap a Bécsi- és a Berlini Filharmonikusok szólóhárfásai adnak hangversenyt. Xaier de Maistre és Marie-Pierre Langlamet már jártak Gödöllőn 5 évvel ezelőtt, hangversenyüket idén is nagy érdeklődéssel várja a közönség, hiszen mindketten a világ nagy versenyeinek győztesei. Xavier de Maistre, az amerikai hárfaverseny győztese, a Bécsi Filharmonikusok szólóhárfása október 9-én, szombaton este tart koncertet. A fesztivált záró koncert vendégművésze október 10-én, vasárnap este Marie-Pierre Langlamet, az izraeli hárfaverseny győztese, a Berlini Filharmonikusok, korábban a Metropolitan szólóhárfása. Műsorukon Albeniz, Debussy, Salzedo, de Falla, Granados, Parish-Alvars művei mellett olyan átiratokat hallgathatnak meg hárfán, mint Schubert 3 Impromptu-je, Chopin Fantaisie Impromptu-je és Bach híres d-moll Chaconne-ja.

 
A közönség ezúttal is testközelben találkozhat a különböző hárfákkal, hiszen a fesztivál elmaradhatatlan része a hangszerkiállítás, melyet Anne-Marie és Gérard David (Svájc), valamint a Salvi és a Camac hárfagyárak segítségével rendeznek meg Gödöllőn.