Haydn: Évszakok

Zene

A nagyszerű koncertről így számolt be egy kritikus: "Vashegyi György tagolt, színekben és kontrasztokban bővelkedő Évszakokat vezényelt, értelmezésében minden lehetséges ponton természetes módon juttatva érvényre a drámai elemeket, a mozgalmasságot, és nyomatékosan hivatkozva a Jahreszeiten legfőbb specialitására, egyszersmind legnagyobb vonzerejére: a kompozíció kedélyvilágát és karaktereit átitató népies zamatokra."

És hogyan látja a karmester e vonzó kompozíciót? "Az elmúlt évtizedekben a historikus zenei mozgalom egyik komoly kérdése volt, hogy a szinte "bűvös" 1800-as év átlépése után, a későbbi repertoár megszólaltatásakor van-e, lehet-e létjogosultsága és értelme a korabeli, illetve korhű hangszerek használatának.
Számunkra Magyarországon e téren az első mérföldkő Joseph Haydn Évszakok című oratóriumának fertőszentmiklósi előadása volt 2003-ban. E művében az 1800-ban hatvannyolc éves mester, aki fiatalkorát még a késő barokk zenei világában töltötte, döbbenetesen biztos kézzel rajzolta, szinte jósolta meg a kibontakozó romantikát, egészen Wagner művészetéig."

2009. április 1. 19.30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Haydn: Évszakok; km.: Szabóki Tünde, Timothy Bentch, Kovács István (ének), Orfeo Zenekar, Purcell Kórus; vez.: Vashegyi György