Hegyi Árpád Jutocsa fegyelmi eljárást kezdeményezett az operaház balettigazgatója ellen

Zene

(MTI) - A Magyar Állami Operaház főigazgatója fegyelmi eljárást kezdeményezett Keveházi Gábor ellen, az intézmény balettigazgatója szerdán kapta meg az erről szóló értesítést - mondta Keveházi Gábor az MTI-nek.
A balettigazgató pénteken elmondta, hogy a dokumentum szerint Hegyi Árpád Jutocsa azért kezdeményezi ellene az eljárást, mert május elején nyilvánosságra hozta azt a levelet, amelyben bírálta és lemondásra szólította fel a főigazgatót.
"Miután már megnézték a jogászok, és ízekre szedték a levelet, nem hiszem, hogy ebből bármi lehet, ráadásul az én esetemben a minisztériumnak kell lefolytatni a fegyelmi vizsgálatot, tehát biztos vagyok benne, hogy ebből semmi nem lesz" - mondta Keveházi Gábor.
Bozóki András kulturális miniszter pénteken A szabadság kultúrája című stratégia megvitatására meghirdetett sajtóbeszélgetésen kitért az Operában kialakult válságra is. Mint mondta: az intézményben kialakult helyzet csak részben személyi kérdés, a "perpatvar" pedig eltereli a figyelmet a lényegről, a modernizáció szükségességéről.
Véleménye szerint az Operában, amely az utolsó szocialista nagyüzemnek is tekinthető, eleve averzió volt azzal szemben, hogy valaki kívülről kerül oda.
Keveházi Gábor május 5-én szólította fel lemondásra a főigazgatót, aki szerinte hozzá nem értő módon csökkentette a bemutatók és balettek számát, s teljesen önhatalmúan belenyúlt az operaház és a Nemzeti Balett 2006-2007-es műsortervébe, anélkül, hogy vele erről előzetesen egyeztetett volna.
A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete operaházi alapszervezete május 9-én arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egyetért azzal a levéllel, amelyet az Opera balettigazgatója írt a főigazgatónak.
Az érdekvédő szervezet véleménye szerint az operaház a csőd felé sodródik, komoly anyagi gondokkal, működési zavarokkal küzd, s az állami támogatás drasztikus csökkentése mellett teljes mértékben irreális a "modernizáció" végrehajtása