Hoffmann meséi - operavizsga a Kiscelli Romtemplomban

Zene

2008. június 23-án a Kiscelli Múzeum Romtemplomában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera szakos hallgatóinak vizsgaelőadását élvezhetik a műfaj kedvelői. Marton Éva és Kovalik Balázs növendékei Jacques Offenbach Hoffmann meséi című operájának adaptációját adják elő. A darab rendezője Kovalik Balázs.

A Kiscelli Romtemplom számos színházi és operaelőadásnak adott már otthont. 2Az akusztikája kitűnő, a templom falai impozánsak. Mindig szerencsés, amikor a növendékekkel egy-egy vizsgaprodukciót ilyen környezetbe viszünk. Kiszakadva a hétköznapi életterükből, sokkal felszabadultabban és koncentráltabban lehet velük dolgozni, mint a város kellős közepén." - indokolta a helyszínválasztását a rendező Kovalik Balázs.

A Hoffman meséi volt a zeneszerző utolsó színpadi műve, melynek 1881-es párizsi bemutatóját már nem érhette meg. A vidám diákok körében játszódó opera igazi romantikus darab, mely felvonultatja a műfaj szinte összes jellegzetességét, ezért kedvelt a világ valamennyi operaszínpadán. Kovalik Balázs, a Zeneakadémia tanára szerint az alapmű kiválasztása másodlagos, a vizsgaelőadásokon elsődleges cél, hogy egy-egy alakítást - még ha kis létszámmal is - de teljes történeten keresztül vigyenek végig, hogy a növendékek megtanulhassák a szerep építését.

"Elsősorban mindig az osztály összetétele szabja meg, milyen darabok között keresgéljük a vizsgaprodukciónak legmegfelelőbbet." - tette hozzá Kovalik Balázs. "A Hoffmann meséiben három fontos nőalak alkatilag mintha épp a végzős osztály három szopránjára íródott volna: a koloratúr készségeket igénylő Olympia szólamát Rácz Rita, a lírai Antóniát Balogh Tímea, a drámaibb hangvételű Giuliettát Polyák Valéria kelti életre, míg a négyes bariton szerepet az osztály két markáns hangbirtokosa: Szegedi Csaba és Geiger Lajos abszolválja." - mondta el a szerepek kiválasztásának szempontjai kapcsán a rendező. A különlegesnek ígérkező előadáson közreműködik a Duna Szimfonikus Zenekar, vezényel Oberfrank Péter.

(2008. június 23. 19:00 Kiscelli Múzeum - Romtemplom (Budapest) - A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera szakos hallgatóinak vizsgaelőadása; Offenbach: Hoffmann meséi; km.: Duna Szimfonikus Zenekar; vez.: Oberfrank Péter; rend.: Kovalik Balázs)