Hommage a Kodály

Zene

Borbély Műhely

A Borbély Műhely az ezredforduló táján alakult a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó Borbély Mihály vezetésével, hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával. Improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel. Hazai és európai koncertjeik mellett kétszer is nagy sikerrel szerepeltek Mexikóban.

2004-ben eMeRTon díjat kaptak Az év jazz együtteseként. Első lemezük 2005-ben jelent meg a BMC Records gondozásában Meselia Hill címen, s az album a rangos hazai szaklap, a Gramofon kritikusi szavazásán elnyerte "Az év magyar jazzlemeze" díjat.

Az új lemez zenei anyagát nagy sikerrel fogadta a párizsi és a római közönség, ahol Kántor Balázs csellóművész közreműködésével szólalt meg az Hommage ? Kodály. Borbélyék itthon február 14-én 17 órai kezdettel az MR3-Bartók élőben közvetített Klasszikus és Jazz című műsorában mutatják be az albumot.

(2009. február 14. 17:00 MR Márványterem (Budapest); Március 7. 21:00 Budapest Jazz Club (Budapest) - Borbély Műhely: Hommage ? Kodály - lemezbemutató koncert; Borbély Mihály (klarinét, tárogató, szopránszaxofon, tilinkó), Szabó Dániel (zongora), Horváth Balázs (nagybőgő), Baló István (dob), vendég: Kántor Balázs (cselló))