Húrok közé csapnak Várpalotán

Zene

A David Popper Nemzetközi Csellóversenyt három évente rendezik meg, alapítója, ötletgazdája és állandó zsűrielnöke Onczay Csaba Kossuth- és Liszt díjas Érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora. Az idei zsűri további tagjai: Mező László (Kossuth-díjas, a Bartók Vonósnégyes tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora), Ádám Károly (gordonkaművész, egyetemi tanár), Susan Moses (a bloomingtoni Indiana University Jacobs School of Music tanára), Kazimierz Michalik (a varsói Chopin Zeneakadémia professzora).

 
A verseny létrehozásának alapgondolata, hogy lehetőséget adjon a fiatal csellisták azon korosztályának, amely még zeneiskolában, illetve középiskolában tanul, ugyanakkor már nemzetközi versenyen mutathassa meg tudását.
 
Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a David Popper Nemzetközi Csellóverseny rangos helyet és szerepet tölt be a nemzetközi versenyek sorában, hiszen minden alkalommal 15-20 országból 30-50 növendék jön el és méri össze tudását. A verseny nyilvános, két fordulóban zajlik és négy korcsoportban (9-21 éves korig) rendezik meg.
 
Az ünnepélyes díjkiosztó után a nyertesek gálakoncerten mutatkoznak be. A verseny helyszíne: a "Jó Szerencsét" Művelődési Ház Színházterme (Várpalota, Honvéd u. 1.).
 
Részletes program itt.