Improvizáció kompromisszumok nélkül

Zene


nagyjanos_promo.jpg
Nagy János

Az októberi estet Nagy János kisebbik formációja, a Nagy János Trió kezdi, amely a zenekarvezető szerzeményeit szólaltatja meg. Az együttes muzsikáját három hangszer, a zongora, a dob és a bőgő magas színvonalú kommunikációja, különleges játéka teszi egyedülállóvá. Az est második részében a zongorista nagyobbik együttese, a 2008-ban zenekari létszámcsökkentésen átesett, de még így is tizenöt tagú Free Style Chamber Orchestra hangjai töltik be a Fesztivál Színházat.

 
Az idén fennállásának ötödik évfordulóját ünneplő Free Style Chamber Orchestra a jazzrock és a klasszikus hangzás fúzióján működő kamaraegyüttes, amelyben a crossover hangzás érdekében - Nagy János szavaival élve - a zenészek nem kényszerülnek kompromisszumra. A nevében is rejlő szabadság a színpadról is vissza-visszaköszön, a tizenöt tag közös célja a határok és klisék nélküli élvezetes, színvonalas zenélés, ötvözve az európai kortárs improvizatív zenekultúra és a szimfonikus megszólalás jegyeit. A zenekar így sajátos hangvételben viszi tovább a Bartók-hagyományt, a kamaraszimfonikus hangzást improvizációkkal és magyar népzenei alapokkal kapcsolja össze.
 
Az októberi koncert apropója az együttes ötéves jubileuma, amelyre az állandó vendégen, a tekerőlanton játszó Szerényi Bélán kívül két kiváló művész, Gereben Zita (ének) és Istvánfi Balázs (duda) is elfogadta a meghívást. Közreműködésükkel a zenekar több új kompozíció ősbemutatójával is készül, illetve Istvánfi Balázs darabjainak átiratai is ez alkalommal csendülnek föl először - jazzélményt ígérve, minden tekintetben.