Indiai klasszikus zene és tánc mesterfokon

Zene

Sandhyadipa Kar

Az odisszi egyike az ősi klasszikus indiai táncoknak, amely templomi tánc és India északi államából, Orissából származik. A tánc a Jagannath Puri és Konark templomok falain található faragott szobrok táncos pózait kelti életre. Bája abban rejlik, hogy a tribanghi nevű alap pozícióban a táncos teste nőiesen törik meg a csípőnél a mellkasnál és a nyaknál, egy gyönyörű körvonalat rajzolva.

Sandhyadipa (Szandiadípa) Kar neves indiai művészcsalád sarja, aki India északi államában Orissában született. A nagyapja, Pandit Khetramohan Kar jeles tabla művész és az édesapja, Shri Prafulla Kar jól ismert zenei rendező, énekes és dalszövegíró. Sandhyadipa Kar 1982-ben kezdett táncot tanulni az odissi tánc nemzetközi hírnevű nagymesterétől Guru Shri Kelucharan Mohapatrától. Azóta folyamatosan fellép India és a világ színpadain.

Sandhyadipa szerepelt szóló és csoportos darabokban az odisszi tánc olyan tekintélyeivel, mint Padma Shree Late Sanjukta Panigrahi és Guru Shri Kelucharan Mohapatra. A Sangeet Natak Akadémia 1996-os Táncfesztiváljának meghívottja volt, és "Sringar Mani" díjat kapott Bombayben a kiemelkedő táncteljesítményéért. 20 éve tanítja az odisszi táncot. 1982 óta a nagymester Guru Kelucharan Mohapatra kurzusain segédkezett és tagja volt a Srijan nevű iskolájának. Jelenleg az Egyesült Államokban él és tanítja, népszerűsíti az odisszi táncot és zenét.

Szalai Péter, Kozma András és Molnár András

Az est másik szereplője a 31 éve alapított Calcutta trió, ahol szitáron a világhírű indiai szitár-mester, Pandit Ravi Shankar egyetlen európai tanítványa Kozma András játszik. A magyar szitáros 31 éves pályafutása során számos nagy sikerű koncertet adott itthon és külföldön, így természetesen Indiában is neves indiai zenészekkel együttműködve.

Szalai Péter az indiai páros ütő-hangszeren, a tablán játszik. Az ő mestere Ustad Alla Rakha volt, aki nagyon hosszú ideig állandó kísérője volt Ravi Shankarnak. Hat éve bekövetkezett halála óta fia, Zakir Hussain (a világhírű Shakti együttes tagja, aki 2006 márciusában Budapesten is fellépett a Millenáris Parkban) a guru-baija, azaz Péter tőle kapja a leghíresebb és legkiválóbb bombay-i gharana féltve őrzött titkait. Dr. Molnár András a trióban a tanpura nevű kísérő hangszeren játszik.

A Calcutta trió fő célja alapításától fogva a 3500 éves indiai klasszikus zene tradíciójának, csodálatos rágáinak, a világ legfejlettebb élő zenei ritmus rendszerének a lehető legtöbb hallgatóval való megismertetése. A trió 31 év alatt sokat koncertezett külföldön (legutóbb Indiában, előtte Angliában), de a legfontosabbnak a hazai közönséggel való találkozást tartja. Ennek érdekében 29 éve működtetik az Európában párját ritkító Indiai Zene Klubbot havi rendszerességgel a Budapest, II. kerületi Marczibányi Művelődési Központban. Közös estet szerveztek a trióval továbbá Johar Ali Khan hegedű művésznek, G. S. Rajan banszuri (bambusz fuvola) művésznek, Ketaki Narayan bharatanatyam-, Aditi Mangaldas kathak-, Kausalya Reddy, Tilottama Puri kuchipudi-, Sandhyadipa Kar odisszi klasszikus táncművésznőknek és társulataiknak.

(2007. augusztus 14. 19:00 Benczúr-kert (Budapest) - Sandhyadipa (Szandiadípa) Kar (tánc) és a Calcutta trió estje; tagjai: Kozma András (szitár), Szalai Péter (tabla), Dr. Molnár András (tanpura)