Indul a MÁV Szimfonikusok új bérletsorozata

Zene

 

(MTI) Az új bérletet a zenekar 1945-ös megalapításában múlhatatlan érdemeket szerzett, majd mártírhalált halt volt MÁV-elnökről, Varga Lászlóról nevezték el. Az együttes vezető karmestere ebben az évben is követi az előző évadban megkezdett gyakorlatot: saját hangversenyeit ciklusba rendezi, amelynek egyes előadásai különböző bérletsorozatokban csendülnek fel ? mondta Strausz Erzsébet, a zenekar sajtóreferense.

 
Idén a szombaton induló új bérlet nyitókoncertjén Mozart Don Giovannijának nyitánya, a zeneszerző D-dúr (Prágai) szimfóniája, valamint Brahms I. szimfóniája hangzik el.
 
Tavaly Haydn négy utolsó szimfóniája alkotta az egyik sorozat magvát, idén Mozart négy utolsó szimfóniája, egy-egy híres operájának nyitánya és Brahms négy szimfóniája alkotja a sorozat műsorát. Mozart operái között a Don Giovanni az, amelyről a legtöbbet írtak és mindmáig a legtöbbet beszélnek, többrétegű mondanivalója és egészen csodálatos zenéje okán ? magyarázta Takács-Nagy Gábor karmester. Az opera nyitánya a maga rövid szimfonikus formájában egyfajta sűrített kivonatot ad a teljes műből.
 
Az operát Prágában mutatták be, és 1786-os bécsi bemutatója után először Prágában játszották azt a D-dúr szimfóniát is, amelynek szellemisége és zenei anyaga számos ponton szoros rokonságot mutat a Don Giovannival. Brahms mind a négy szimfóniája kiemelkedő jelentőségű, korszakos remekmű. Az első különös jelentőségét az adja, hogy szerzője több mint húsz évig érlelte magában, mielőtt a nyilvánosság elé bocsátotta volna 1876-ban.
 
A zenekar és a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatóságának szervezésében csütörtökön a volt Andrássy úti székházban megkoszorúzzák Varga László emléktábláját.