Indul a Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata

Zene


EuropaKulturalisFovarosaPecs_programtervezet_HorvathZsolt_ PannonFilharmonikusZenekar_igazgato_D__FO20080505004.jpg
Horváth Zsolt

(MTI) ? A vezető karmester megtalálásával új korszak nyílt ?fogalmazott a PFZ igazgatója, Horváth Zsolt, utalva arra, hogy Bogányi Tibort 2015. június 30-ig maradhat a poszton.
    

Mint elhangzott, a Pannon Filharmonikusok a pécsi Kodály Központ rezidens zenekaraként az új koncertpalotában évi 42 produkcióra vállaltak kötelezettséget, ezen kívül a pécsi bazilikában, a Pécsi Nemzeti Színházban és Budapesten is játszanak. 2012 első félévében a Művészetek Palotájában a tavaszi bérlet négy hangversenye mellett a február 26-i Mozart-maratonon hallhatók. A fővárosi koncerteket az előző napon Pécsett is eljátsszák.
    
Horváth Zsolt beszámolt arról, hogy március 2-án a Krakkói Filharmonikusok zeneigazgatója, Pawel Przytocki lesz a karmesterük, közreműködik Martin Kofler fuvolaművész, április 21-én Olari Elst észt karmester dolgozik velük, a sorozat záróestjén, május 11-én Perényi Miklós szólaltatja meg Henri Dutilleux csellóversenyét és Bogányi Tibor vezényel.
    
A zenekar és az igazgató a hangzás egyéni karakterének kialakítását várja az új vezető karmestertől. Az első évet a kölcsönös ismerkedésnek szánták, ennek félidejében úgy látják, a következő három évre is szerződhetnek, tehát Bogányi Tibor 2015 közepéig áll az együttes élén. Bogányi Tibor bejelentette: ahogy ez világszerte minőséget jelez, rezidens zeneszerzőt kérnek fel. A sokoldalú Gyöngyösi Levente szinte együtt él velük, komponál számukra, az első darab egy szimfonikus nyitány lesz, de kérnek tőle más műfajú alkotást, akár operát is.
    
E téren is változás várható, nemcsak a Kodály Központ pódiumára terveznek a későbbiekben operaprodukciót, hanem a színházzal is szorosabbá válik kapcsolatuk. Megállapodtak a tagozat vezetőjével, Gulyás Dénessel, hogy a PNSZ jövendő premierjeit ezután az együttes karmesterei vezénylik. A februári Falsaff-bemutatót a PFZ állandó karmestere, Vass András közösen tanítja be Kovács Jánossal, és felváltva dirigálják az előadásokat.
    
? Hagyományosan jó a kapcsolatunk a Pannon Egyetemmel ? mondta Horváth Zsolt. Mint kifejtette, működik az úgynevezett kultúr-kredit, vagyis pont jár a koncerteken való részvételért. Nemcsak a művészeti kar muzsikus növendékei járnak hozzájuk gyakorlatra, közgazdaságtant hallgatók is rendszeresen megjelennek féléves gyakorlaton a PFZ számviteli vagy marketing részlegénél; az igazgató szerint mintegy 25 gazdasági diplomamunka született már velük kapcsolatban.
    
Csütörtökön találkozott Horváth Zsolt Márta Istvánnal, aki február elsejétől a Zsolnay Kulturális Negyedet vezeti, a Kodály Központ ennek része. Elsőre azt rögzítették, hogy azokat a komolyzenei programokat, amelyeket nem a PFZ ad, továbbra is a zenekar szerkeszti.
    
A zenekar ? és ez összefügg a finanszírozással ? a tavasz folyamán nonprofit kft.-vé alakul. Mint elhangzott, az önkormányzat megbecsüli a PFZ-t, a fenntartói támogatást azonban nem tudják bővíteni, igaz, nem is csökkentik. Az igazgató úgy látja, a nonprofit kft. több külső segítséget szerezhet.
    
Mivel a Kodály Központ EU-s projektként épült, így 25 évig kötelező saját produkciókkal működtetni, ezért Horváth Zsolt a Pannon Filharmonikusok jövőjét még 24 évig garantáltnak látja.