Jótékonysági koncertsorozat Burgenlandban

Zene

(MTI) - A felvidéki Bástya Citerazenekar és a Magyar Tekerőzenekar lesz a vendége a 2002-ben elindított programsorozat 2007-2008-as évadjának ausztriai koncertjén.  A zenei rendezvényt a felsőőri Európai Iskolában rendezik meg.  A felsőőri koncert védnöke Gerhard Pongracz polgármester és Gúthy László református lelkész.
A programsorozatban határon túli és anyaországi zenészek játszanak együtt Budapesten és határon túli városokban. A koncertekhez CD-adományozási akció is kapcsolódik, amelynek keretében határon túli városok könyvtárainak adományoznak CD-ket.
 
Herédi Andrea, a szervező Periferic Records képviselője elmondta, hogy a koncertsorozat és a felajánlás célja, hogy a Kárpát-medencében élő népcsoportokhoz eljusson a magyar zenei kultúra, és hogy e térségek kölcsönösen bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak egymás művészeinek.
Révkomárom, Beregszász, Kolozsvár és Szabadka könyvtárának 2005-2006-ban 75 kiadó csatlakozásával összesen 6 millió forint értékben adományoztak CD-t, és 2006-2007-es évadban az adományozási körbe bevonták Horvátországot, Szlovéniát és Ausztriát is, így a teljes Kárpát-medence magyarságát megszólították. 
A Magyar Tekerőzenekar 1989-ben jött létre, kiváló tekerősökből verbuválódott, hagyományos módon fúvósokkal és énekesekkel egészült ki. Koncertjeiken a hagyományos dél-alföldi parasztzene mellett megszólalnak a zenekar tagjai által készített feldolgozások, történeti énekek, egyházi népénekek és Európa népeinek tekerős dallamai. 
A Bástya Citerazenekar 1998 novemberében alakult, tagjai Magyarországról és Szlovákiából verbuválódtak. Prím-, tenor- és bőgőciterát használnak. Repertoárjukon Dunántúl, Szatmár, Kalotaszeg, Gömör, Csallóköz és Mátyusföld népzenéi szerepelnek.