A kamarazene gyöngyszemeivel indul a Delicate

Zene

A Zeneakadémia 2008/2009. évi programjának különlegessége a Delicate című koncertsorozat, amely nemcsak valódi kamarazenei csemegéket ígér, hanem egyúttal lehetőséget ad arra, hogy a hírneves előadók mellett bemutatkozhassanak a fiatal tehetségek.  "A sorozat célja, hogy a kamarazene méltó helyre kerüljön a hazai hangversenyéletben, hiszen a zenei kommunikáció talán legközvetlenebb formája a kamarazenélés" - mondta el Várjon Dénes zongoraművész, aki sűrű koncertfellépései mellett a Zeneakadémián is tanít és a sorozat szerkesztője.

 
A Delicate első kamaraestjére szeptember 23-án kerül sor. Ezen Mendelssohn és Schumann művek csendülnek fel. Perényi Miklós és Várjon Dénes először Mendelssohn D-dúr szonátáját adják elő, majd a koncert zárásaként - Rolla Jánossal kiegészülve - a d-moll zongoratriót. A két Mendelssohn-mű között a kamaraest programjában Schumann művei is szerepelnek: az Asszonyszerelem, asszonysors - dalciklus op. 42. Rost Andrea és Simon Izabella (zongora) előadásában hangzik el.
 
A másik, ritkán játszott, különleges hangszerelésű Schumann-műben (Andante és variációk) színpadra lép Simon Izabella, Várjon Dénes, Perényi Miklós és két fiatal tehetség, Sovány Rita (gordonka) és Tóth Bálint (zongora). "A koncerten hallható művek egytől egyig a zeneirodalom gyöngyszemei, amelyek láthatatlan szálakkal kapcsolódnak egymáshoz. Az előadáson a kamarazene különböző műfajaiból kaphatnak ízelítőt az érdeklődők, ezáltal egy igazán színes, ugyanakkor könnyen befogadható zenei élményben lehet részük. Nagy örömömre szolgál, hogy világhírű művészek vállalták a közreműködést a Delicate sorozat előadásán" - mondta el Várjon Dénes.
 
Az Alma Mater Delicate HÉROSZ koncertsorozat további előadásaira november 25-én, majd 2009. január 14-én és március 18-án kerül sor. Novemberben Beethoven és Schumann műveit szólaltatják meg: Várjon Dénes, Simon Izabella, Cser Krisztián (basszus) és Keller András (hegedű).
 
Januárban Mozart, Mendelssohn és Schumann zeneműveit Várjon Dénes, Simon Izabella, a fiatal művészházaspár, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás (hegedű), valamint Banda Pál (gordonka) játssza. Márciusban Mozart, Beethoven, Schumann műveket ad elő: Várjon Dénes, Lakatos György (fagott), Louise Pellerin (oboa), Radovan Vlatkovic (kürt), és Jörg Widmann (klarinét).