A kékszakállú herceg vára Újvidéken

Zene

 Selmeczi György

(MTI) - A nyitókoncerten Selmeczi György vezényli Erkel Ünnepi nyitányát, Liszt Les Preludes-jét és Bartók operáját, A kékszakállú herceg várát, Juditot Vizin Viktória, a Kékszakállút Kovács István énekli.

   
Az utolsó budapesti próba alkalmával Selmeczi György elmondta, hogy igazán reprezentatív műsor élén állhatnak a Concerto Budapesttel. "Nagy öröm számomra, hogy a Hungarofest éppen e két énekest kérte föl, hiszen Kovács Istvánnal Magyarországon és külföldön több alkalommal játszottuk a darabot, filmet is készítettem A kékszakállú herceg várából az ő szereplésével. A Tallinnban rendezett előadásomban is ő énekelt, igen szoros a szakmai kapcsolatunk" - részletezte a karmester.
   
Vizin Viktóriáról is hasonlóképpen nyilatkozhat - tette hozzá -, friss kolozsvári diplomásként, később a szépművészetek doktoraként számos korai munkájában vett részt a ma már Chicagóban élő és világjáró énekesnő.
   
Vizin Viktória egyébként Judit szerepét először Budapesten, a Magyar Állami Operaházban énekelte, 2009 októberében. "Tudom, hogy ő egy sugallatos Judit" - jegyezte meg Selmeczi György.
   
Minden nemzedéknek megvan a maga Kékszakállú párosa. Annál inkább, mert egyetlen előadó sem mondhatja el, hogy ezt a rendkívüli hatású, rétegzett és szélsőségesen bonyolult művet tökéletesen interpretálta. "Akárhányszor nekifogunk, adósak maradunk valamivel" - fogalmazott.
   
Selmeczi György elmondta: a világon mindenhol kíváncsisággal, a megértés szándékával fogadják a Bartók művét. Szép emléke maradt az a felkészültség, mély érdeklődés, empátia, amivel Tallinnban találkozott. Néhány napja pedig Kolozsváron újította föl a három évvel korábbi rendezését. Az előadásokat vezényelte is. "A darab olyan mértékben varázsolja el korunk emberét, hogy valósággal irányzatok alakultak ki az előadásmódjával kapcsolatban."