Kobajasi Kenicsiro a Zeneakadémia tiszteletbeli professzora lesz

Zene

 

(MTI) - A Magyarországon 34 évesen, 1974-ben rendkívüli népszerűséget szerzett Kobajasi Kenicsiro (Kobayashi Ken-Ichiro) zenekari mesterkurzust tart hétfőn a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Kobajasi kurzusa nyilvánosan látogatható, minden oktatót, hallgatót és érdeklődőt szeretettel vár az LFZE.    

 
Másnap este a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara ad a japán karmester vezényletével koncertet az Erzsébetligeti Színházban a mesterkurzus zárásaként. Műsoron lesz Beethoven V. szimfóniája és Sztravinszkij balettzenéje, A tűzmadár, szvit változatban.
 
Az egyetem szenátusa tavaly megszavazta, hogy Kobajasi Kenicsiro váljon a Zeneakadémia tiszteletbeli tanárává, az erről szóló oklevelet a hangversenyen nyújtja át a karmesternek Batta András rektor. A karmester zenei tanulmányait a Tokiói Művészeti Egyetem zenei karán folytatta. Nemzetközi karrierje 1974-ben indult, amikor megnyerte a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyét (Medveczky Ádám előtt).
 
A verseny után saját továbbképzése céljából Ferencsik János mellett maradt a Magyar Állami Hangversenyzenekar segédkarmestereként. Ferencsik halála után, 1987-től 1992-ig a zenekar első karmestere lett, majd megkapta a zenekar örökös tiszteletbeli elnök-karnagya címet.
 
Hazájában először rezidens karmestere lett a tokiói Metropolitan Szimfonikus Zenekarnak és a Kiotói Szimfonikusoknak. 1988-tól a Japán Filharmonikus Zenekar karmestere, 1990-től 1994-ig és 1997-től 2004-ig vezető karmestere, majd 2007-ig zeneigazgatója volt. Vezető vendégkarmestere volt a Kanszai Filharmonikus Zenekarnak és a Kjúsúi Szimfonikus Zenekarnak.