Koncert az EU-elnökségi vendégeknek a Régi Zeneakadémián

Zene

(MTI) - Batta András részletezte, milyen liszti örökséget hordoz a mai, a 135 éves Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. A mostani tanárok szinte mindegyike visszavezetheti mesterei sorát az alapító atyákhoz, Liszthez és Erkelhez, akik az esti koncertnek helyet adó Régi Zeneakadémián nemcsak tanítottak, hanem laktak is.
    

Bemutatta, hogy az EU-s támogatással 40 millió euróból megújuló Liszt Ferenc téri épület nemcsak rekonstrukción megy át, hanem a Wesselényi utcai oktatási központtal együtt olyan technológiai fejlesztést valósít meg, amely méltán kapta a zenei felsőoktatás megújuló európai központja elnevezést.
    
A jelen lévő magyar vendégekhez, Schmitt Pál köztársasági elnökhöz, Orbán Viktor miniszterelnökhöz, Szőcs Gézához, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkárhoz intézve szavait utalt rá, hogy a Zeneakadémia nincs az anyagi források bővében.
    
A felújítási munkálatok készültsége a Wesselényi utcában jó, a Liszt Ferenc téren pedig - célzott az EU-s és magyar közbeszerzési eljárások nehézségére - csak a közbeszerzési döntések és az adminisztráció miatt késnek. A rektor utalt arra, hogy ebben az intézmény segítséget vár.
    
Úgy fogalmazott, a Zeneakadémia nagyon hiányzik a magyar kulturális életből, az oktatásból, ám ha a fejlesztések megvalósulnak, az olyan minőségű és nagyságú eredmény lesz, mint amikor 1907-ben a világszerte tisztelt szecessziós épületet megnyitották.
    
A koncerten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges fiatal tehetségei mutatkoztak be, akikkel a mestereik ma is olyan szenvedéllyel foglalkoznak, olyan személyre szóló nevelésben részesítik őket, mint Liszt Ferenc, Mihalovits Ödön, Thomán István, később Bartók Béla, Dohnányi Ernő és Kodály Zoltán idején.