Laki Krisztina ismét mesterkurzust tart hazánkban

Zene


lakikrisztina.jpg
Laki Krisztina

Laki Krisztina operaénekes május 18. és 23. között ismét Magyarországra érkezik. Az elismert művész mesterkurzust tart, növendékei pedig május 21-én és 23-án is fellépnek. A koncert- és dalénekesként jelentős karriert befutott szoprán jelenleg a müncheni Hochschule für Musik und Theater professzora és a Wiener Meisterkurse állandó oktatója, tanítványai vezető operaházakban énekelnek. Laki Krisztina rendszeresen folytat mesterkurzusokat a világ számos pontján. Híres tanítványai, köztük Rebekka Maeder, a kölni kamaraopera művésze és Raquel Lojendio szoprán az idei mesterkurzuson és a hozzá kapcsolódó koncerteken is részt vesznek.

 
Laki Krisztina operaénekes tanulmányait Réti József tenoristánál végezte. Első nagy szerepét a düsseldorfi Deutsche Oper am Rheinben kapta. Vendégszerepelt többek között a kölni Opera, a bécsi Staatsoper, a milánói Scala, a hamburgi Staatsoper, a párizsi Nagyopera színpadain, olyan híres rendezők irányításával, mint Jean-Pierre Ponnelle, Giorgio Strehler, Andrej Ljubimov. Nagysikerű fellépésein a nemzetközi operaélet sztárjaival - Plácido Domingo, Ruggero Raimondi, Kiri Te Kanawa - és híres karmesterekkel - Carlo Maria Giulini, Bernard Haitink, Nicolaus Harnoncourt, Wolfgang Sawallisch, Georges Pr?tre, Sir Neville Mariner - dolgozhatott együtt. 2001-ben elnyerte az Osztrák Tudományért és Kultúráért adományozott kitüntetést.
 
A 2009. évi budapesti mesterkurzus résztvevője lesz Mondok Yvette, Missuray János, Laura Jokipii és Domoszlai Sándor. Zongorán közreműködik Mikhail Berlin. A kurzuson korábban olyan hírességek is részt vettek már, mint Raquel Lojendio, Rebekka Maeder, valamint Indra Hammes.